Nedjelja, 02.04.2023.

Započela kampanja "Borba protiv nasilja u porodici"

Iz sarajevskog MUP-a ističu da su reakcije građana na provedenu kampanju, njen koncept i pristup u pokušaju sprečavanja nasilja u porodici, bile veoma pozitivne

U prostorijama "Sarajevo City Centra" Uprava policije MUP Kantona Sarajevo u saradnji sa ICITAP-om (Međunarodnim programom pomoći u kriminalističkoj obuci) i INL-om (Kancelarijom za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Vlade SAD-a), započela realizaciju kampanje "Borba protiv nasilja u porodici".

Riječ je o nastavku kampanje započete još 2015. godine, koja je realizirana kroz projekat "Rad policije u zajednici" pod sloganom "Stop nasilju u porodici" i planski je provođena tokom cijele godine na području Kantona Sarajevo.

Nadležni u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, pokazujući svoju opredijeljenost da u skladu sa svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima učine sve na prevenciji i sprečavanju svih oblika nedopuštenih i protivpravnih oblika ponašanja i ove godine su pokrenuli kampanju borbe protiv nasilja u porodici, kao veoma štetne i opasne društvene pojave. Kako bi na prigodan način bio obilježen početak realizacije kampanje, danas su na info-pultu postavljenom u SCC-u, policijski službenici koji inače rade sa predstavnicima lokalne zajednice, te volonteri, učenici Srednje mašinsko-tehničke škole iz Sarajeva, građanima dijelili flajere i edukativni materijal u kojem je posebno problematiziran problem nasilja u porodici. U kontaktu i razgovoru sa građanima pokušali su ih ohrabriti da ne oklijevaju prijaviti sve oblike nasilja u porodici, kako bi ovaj oblik opasnog i nedopuštenog ponašanja bio blagovremeno preveniran i spriječen, saopćeno je iz MUP-a KS.

Iz sarajevskog MUP-a ističu da su reakcije građana na provedenu kampanju, njen koncept i pristup u pokušaju sprečavanja nasilja u porodici, bile veoma pozitivne, uz izraženu spremnost značajnog broja anketiranih građana da prijave sve eventualne slučajeve nasilja u porodici.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh