Kako navode, novi tekst zakona rezultat je dogovora  nakon jučerašnje sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj su istaknute, a danas usuglašene, određene tehničke primjedbe u vezi s skraćivanjem roka s 18 na 12 mjeseci za donošenje odgovarajućih pravilnika u toj oblasti te preciznijim definiranjem stupanja na snagu i primjene ovog zakona.

- Posebno je važno da je ostavljeno dovoljno vremena da se domaćim proizvođačima omogući neometano obavljanje vanjskotrgovinskog prometa na evropskom i svjetskom tržištu i nakon novembra 2024. godine, koji je Evropska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU-a - saopćeno je iz Vijeća ministara.

S obzirom na značaj koji taj sektor ima u poljoprivredi i ruralnom razvitku, Vijeće ministara BiH usvajanjem zakona o organizaciji tržišta vina želi osigurati veću konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz BiH, dodaju, evropskim i svjetskim tržištima, uz bolje uvjete za proizvodnju vina, usklađene s evropskim standardima. 

VEZANI TEKST - Krišto: Vijeće ministara nije dogovorilo dva zakona zbog nesuglasica, pojavila su se neka vjerska pitanja

Prijedlogom zakona utvrđuju se načela organizacije tržišta vina u BiH i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

- Značajan dio zakona odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi s oznakama porijekla i zemljopisnog porijekla te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje tih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima - pojašnjavaju.