Vatrogasna služba San Antonija saopćila je da je još 16 osoba pronađenih u prikolici prevezeno u bolnicu zbog toplotnog udara i iscrpljenosti, uključujući četvero maloljetnika. Oni su bili, navodi, BBC, vrući na dodir i nalaze se u teškom stanju u bolnici.

Prikolica je bila parkirana na cesti i nakon dojave su do nje došli vatrogasci i policajci. Čini se da su krijumčari ljudima kad su shvatili što se dogodilo pobjegli i ostavili kamion na cesti.

Kako je rekao lokalni vatrogasni komandant, u prikolici nije bilo nikakvih tragova vode niti je bila vidljiva klima.

- Preživjeli koje smo našli bili su vrući na dodir, doživjeli su toplotni udar, bili su vidno iscrpljeni, kao iscijeđeni. U vozilu nije bilo nikakvih tragova vode, nije bilo ni ikakvog uređaja za hlađenje. Ovako nešto se ne bi smjelo događati. Niko ne dolazi na posao s razmišljanjem da bi se tako nešto moglo dogoditi. Ne, ne bismo trebali otvoriti kamion i ugledati hrpe tijela - kazao je.

- Ti ljudi imali su obitelji... I vjerovatno su pokušavali pronaći bolji život. Ovo je užasna ljudska tragedija - rekao je gradonačelnik San Antonija Ron Nirenberg