Prema nacionalnoj agenciji za istraživanje svemira Inpe, od januara do juna ove godine u Amazoniji je očišćeno 3.988 četvornih kilometara, što je povećanje od 10,6 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine i ujedno najviši nivo za taj period otkako je agencija sredinom 2015. počela sastavljati seriju podataka.

Samo u junu uništenje šuma (deforestacija) je poraslo za 5,5 posto, na 1.120 četvornih kilometara, što je također rekord za taj mjesec. Amazonija kao najveća prašuma na svijetu sadrži ogromne količine ugljika, koji se oslobađa uništavanjem drveća, zagrijavajući atmosferu i potičući klimatske promjene.

U prvih šest mjeseci ove godine država Amazonas u srcu prašume prvi je put zabilježila više razaranja od bilo koje druge države.

Ovogodišnje rastuće krčenje šuma potiču i neuobičajeno veliki požari, za koje se očekuje da će se vjerovatno i pogoršati u nadolazećim mjesecima, rekla je Manoela Machado iz Centra za istraživanje klime Woodwell Sveučilišta u Oxfordu.

Brazil je zabilježio najveći broj požara u Amazoniji u ovom junu u 15 godina, iako su ti požari mali dio onoga što se obično vidi kada požari dosegnu vrhunac u augustu i septembar. Stručnjaci u Brazilu krive desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara za smanjenje zaštite okoliša i ohrabrivanje drvosječa, stočara i špekulanata koji krče javnu zemlju radi zarade.