Tokom posjete Finskoj, Stoltenberg je održao zajedničku konferenciju za novinare s predsjednikom Saulijem Niinistoom.

- Moramo se pozabaviti sigurnosnim problemima svih saveznika, uključujući zabrinutost Turske u vezi s terorističkom organizacijom PKK - rekao je Stoltenberg.

Kako je kazao, on i njegov tim u stalnom kontaktu sa zvaničnicima Švedske, Finske i Turske.

Na pitanje da li će biti postignut dogovor za učešće navedenih zemalja na Samitu NATO-a koji će se održati u Madridu, glavnom gradu Španije, od 29. do 30. juna, Stoltenberg je rekao da je na zabrinutost Turske odgovoreno u najkraćem mogućem roku i uloženi su napori da se problem riješi.

- Ovo su legitimne zabrinutosti. To je zabrinutost oko terorizma i izvoza oružja. Moramo razumjeti i zapamtiti da nijedan saveznik u NATO-u nije više povrijeđen terorističkim napadima od Turske - rekao je Stoltenberg.

Istakao je da Turska igra važnu ulogu u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

- Turska igra ključnu ulogu u podršci Ukrajini i izvozu pšenice. Stoga, kada tako vitalni saveznik dijeli njenu zabrinutost zbog terorizma, trebali bismo to uzeti u obzir. Pozdravljam jasnu poruku Finske i Švedske da su spremni da razgovaraju o ovim pitanjima - rekao je Stoltenberg.

Upitan da li je bilo napretka u pregovorima s Turskom, Niinisto je rekao: "Napretkom se može smatrati i otvaranje naših kanala dijaloga i nastavak naših razgovora."

Finski predsjednik je napomenuo da "njegova zemlja nema drugačiji stav prema zabrinutosti Turske od drugih zemalja NATO-a i da mu je teško razumjeti zašto su na meti u tom pogledu".