Četvrtak, 01.10.2020.

Kanton Sarajevo

Reforma obrazovanja, privredna ekspanzija i ostanak mladih za naprednu BiH

Adem Zolj, Denis Zvizdić i valentin Incko su imali puno tema za razgovor

Stvoren je dobar poslovni ambijent za privlačenje stranih investitora, a uz ekspanziju razvoja metalno-prerađivačke i drvne industrije, IT sektora i turizma, istaknuta je potreba reforme obrazovanja i povezivanje investitora, privrednih subjekata i poslodavaca

Međunarodna poslovna konferencija Kanton Sarajevo 2018, otvorena je danas i trajat će dva dana. Organizator ove konferencije je Ministarstvo privrede KS, a partneri su Privredna komora Kantona Sarajevo i privredne komore iz Republike Austrije - Privredna komora Koruške i Privredna komora Štajerske.

- Već tradicionalno u Kantonu Sarajevo održava se Međunarodna poslovna konferencija, na kojoj se razgovara o aktuelnim dešavanjima u regionu i svijetu, kao i poslovnim izazovima današnjice. Ovaj događaj je prilika za poslovne ljude da unaprijede postojeću saradnju i uspostave nove poslovne veze, te da uzmu učešće u panel diskusijama i bilateralnim susretima - pojasnio je ministar privrede Muharem Šabić.

Najavio je da su planirane dvije panel diskusije: "Šanse i izazovi prerađivačke industrije" i "Saradnja obrazovanja i privrede, kao pokretač ekonomskog razvoja", gdje će u fokusu biti odnos obrazovnog sistema Kantona Sarajevo i Federacije BiH.

- Posljednjih godina bilježi se ekpsanzija razvoja metalno-prerađivačke i drvne industrije, IT sektora i turizma. Nastojimo producirati što više kadrova koji bi mogli odgovoriti modernom tržištu rada. U edukaciju i zapošljavanje mladih Vlada Kantona Sarajevo uložila je milion KM, što predstavlja jednu od mjera kojom se nastoji spriječiti odlazak mladih. Strani investitori će ulagati u našu zemlju samo ako imaju adekvatno poslovno okruženje i motiviranu radnu snagu koju mogu zaposliti - poručio je ministar Šabić.

Istakao je i da je resorno ministarstvo u industrijske zone uložilo dva i po miliona KM.

- Vrlo je važno da stranim investitroima predstavimo resurse kojima raspolaže Sarajevo, kao i da im ukažemo da smo popravili poslovni ambijent kako bi ih ohrabrili da ulažu - rekao je ministar Šabić.

Po riječima predsjednika Privredne komore Koruške Jürgena Mandla ova konferencija je prilika da se vide novi potencijali i prilike kako bismo mi, kao jedan od najvećih investitora u BiH, s tim nastavili i ubuduće.

- Povezivanje investitora, privrednih subjekata i poslodavaca, a posebno prezentacije ekonomskih investicionih potencijala izuzetno su važne ne samo za Kanton Sarajevo nego za čitavu BiH - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Dodao je kako su reforme koje su urađene u posljednje dvije i po godine donijele značajne rezultate, te je došlo do porasta izvoza, kao najvažnijeg indikatora razvoja.

- To znači da se mora nastaviti s reformama, bez obzira na to koliko one bile "bolne", kako bismo od države BiH napravili perspektivni prostor. Upravo to zahtijeva reformu obrazovnog sistema i jačanje porodice kao bazne ćelije društva, jer su oni temelji za društveni i ekonomski razvoj BiH - potcrtao je predsjedavajući Zvizdić.

Ambasador Austrije u BiH Martin Pammer je naveo kako postoji interesovanje da se ulaže u Bosnu i Hercegovinu o čemu najbolje govori podatak da je ova konferencija okupila oko 200 privrednika iz različitih dijelova svijeta.

Nakon uvodnih obraćanja i panela, planirani su i bilateralni razgovori za koje ove godine vlada veliki interes, kako domaćih, tako i privrednika iz inostranstva.

Na konferenciji  učestvuju privredni i finansijski eksperti iz zemlje i inozemstva, predstavnici domaćih i stranih kompanija iz različitih sektora privrede, kao i predstavnici diplomatskog kora i vladajućih struktura.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh