Jedan od takvih projekata je i obnova Stare željezničke stanice Bistrik, kulturno-historijskog objekta i nacionalnog spomenika BiH, a budućeg muzeja i turističke atrakcije, kojoj će kompletnom rekonstrukcijom biti vraćen reprezentativan izgled.

U kontekstu dinamike rekonstrukcije Bistričke stanice, iz Gradske uprave podsjećaju da su do sada završene instalacije i grubo malterisanje kompletne fasade, a da se trenutno u segmentu „A“, nekadašnjem glavnom dijelu stanične zgrade sa aulom i administrativnim sadržajem, izrađuju dekorativni drveni elementi.

- Završeni su i radovi na pokrivanju krova segmenta srednjeg dijela „B“, nekadašnjeg perona i trećeg „C“ segmenta, pomoćne zgrade, a slijedi demontaža postojećeg, oštećenog krova i izrada potpuno nove krovne konstrukcije sa svim pratećim radovima - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, objekat velike historijske vrijednosti, koji je nekada bio jedan od najvažnijih za razvoj moderne BiH i Sarajeva, postat će multifunkcionalni prostor i mjesto susreta društvenih i kulturnih događaja.

- Ljepotu ove impresivne građevine pokazao je i reditelj Šiba Krvavac u filmu 'Valter brani Sarajevo' 1972. godine, gdje su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj stanici i oko nje. Zahvaljujući tom filmu, a sada i revitaliziranim sarajevskim simbolima, s pravom možemo ponoviti bezvremensku rečenicu: 'Onda gledaj lafčino, vidiš ga…' - navodi se u saopćenju.