VEZANI TEKST - Čengić o odlasku vozača u EU, koliko iznose njihove plaće u Centrotransu, doprinosima, porezima...

Našu zemlju je od 2019. godine, kada je krenuo egzodus prema Sloveniji, napustilo više od 6.000 profesionalnih vozača, a domaći poslodavci strahuju da će ostati bez radnika.

Nikola Grbić iz Udruženja za unutarnji i međunarodni transport RS-a kazao je za Faktor kako svaki dan očekuje da Njemačka prizna vozačke dozvole.

Navodi da nema firme u Bosni i Hercegovini kojoj ne nedostaje do 50 profesionalnih vozača. Stanje je, kaže, izuzetno teško, vozači odlaze svakodnevno. Kako ističe, glavni razlog je plaća koja je u zemljama Evropske unije znatno veća.

- Institucije se ni ne trude uraditi nešto. Hrvatska uvodi nova pravila po evropskoj direktivi, na graničnom prijelazima čeka se puno. Očekujemo veliki odliv profesionalnih vozača.

Ne razmišljam o uvozu stranih radnika. Razmišljam da idem odavde, već sam registrovao firmu u Sloveniji, u Krškom. Radim na gašenju djelatnosti ovdje. Težak je ambijent za rad - poručio je Grbić.

U Bosni i Hercegovini vozač koji provede 25 ili čak do 30 dana za volanom, ne može zaraditi više od 1.500 do 2.000 maraka. U Njemačkoj je plaća profesionalnog vozača od 4.500 do 5.000 eura, ovisno od kompanije za koju radi.

VEZANI TEKST - Hoće li BiH ostati bez vozača: Evo koje uvjete iz snova nude njemačke firme

Safudin Čengić iz Udruženja za transport u Privrednoj komori FBiH izjavio je ranije za Faktor da bi još veći odlazak profesionalnih vozača iz BiH mogao dovesti do još težih posljedica jer je riječ o kadru koji je svuda tražen.

- Rješenje je "izbijanje" glavnog aduta za odlazak – povećanje plaća. Samo tako možemo zaustaviti odliv. Ali za takvo nešto neophodna su sistemska rješenja i smanjenje opterećenja cijene rada - poručio je Čengić.