Po njenim riječima, trenutno je na području tog kantona aktivno 70 slučajeva koronavirusa, dok se 425 osoba nalazi u izolaciji. Do danas je registrovano 35 smrtnih slučajeva, dok su se od početka pandemije oporavile 863 osobe.

- Trenutno je 10 osoba hospitalizirano na Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde dok je pet pacijenata smješteno u Klinici Podhrastovi u Sarajevu. Ima mnogo pacijenata kod kojih je dijagnosticirana upala pluća, koji se liječe u kućnim uvjetima. Testiranje na području kantona je trenutno u manjem obimu jer je manje pacijenata koji se javljaju sa simptomima – pojasnila je dr. Bičo.

Dodala je da se na području tog kantona obavlja PCR i serološko testiranje, dok antigensko još uvijek nije počelo

- Krizni štab Ministarstva zdravstva BPK donio je odluku da Zavod zdravstvenog osiguranja izvrši nabavku antigenskih testova, što još uvijek nije realizovano. Nadam se da će i to biti urađeno, što bi olakšalo dijagnostičku proceduru. Bez obzira na poboljšanje epidemiološke situacije, nema mjesta opuštanju već naprotiv, nužno se treba pridržavati svih mjera koje su na snazi – naglasila je dr. Bičo.

Iako je na području BPK Goražde uz podršku Vlade BPK uspostavljen vanbolnički izolatorij, do danas u taj objekat nije hospitaliziran niti jedan pacijent, već se oni sa srednje teškom kliničkom slikom zbrinjavaju na Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde. Tek nakon eventualne popune bolničkih kapaciteta, bit će korišten vanbolnički izolatorij sa 17 kreveta – ističu u ovoj ustanovi.

- Ulažemo nadljudske napore kako bi pacijenti mogli biti hospitalizirani i zbrinuti na vrijeme. Najveći problem sa kojim se suočava Kantonalna bolnica je nedostatak ljekarskog kadra. U skladu sa odlukom kriznog štaba stavili smo u funkciju 30 posto kapaciteta bolnice za Covid pacijente, sa 23 kreveta, ali nemamo infektologa i pulmologa, a u saradnji sa Poliklinikom Eurofarm osigurana je 24-satna supervizija od strane tih specijalista koji koriguju terapije i upućuju naše ljekare kako treba da rade - kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Nermina Kamenica.

Navela je da je na Covid odjelu angažovano šest ljekara, od kojih su četiri prekinula specijalizantski staž, da bi pomogli.

- O težini situacije govori i podatak da je jedini naš anesteziolog pozitivan na koronavirus. Rješenje je kreirati strategiju, osigurati više specijalizacija jer to nam je gorući problem. Trenutno imamo deset pacijenata na Covid odjelu, od kojih su četiri sa kiseoničkom potporom – kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Nermina Kamenica.