Ante Matić, ministar zdravstva Srednjobosanskog kantona, kaže kako bi uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica moglo početi do kraja ove godine.

U SBK kažu da su pripreme pri kraju

- Sve pripreme za njihovo uvođenje su pri kraju. Nabavili smo knjižice za oko 200.000 osiguranika i sve ostale stvari koje su potrebne i sada čekamu fazu njihovog puštanja u opticaj. Radi se o složenom sistemu u kojem ima puno učesnika koje valja uvezati od apoteka, domova zdravlja, bolnica, zavoda. Osim toga, za sve te ljude treba provesti obuku. No, mi smo pri kraju i nadamo se skoroj realizaciji projekta – navodi Matić.

Ante Matić

Osiguranici sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kojih je oko 25.000, ni ove godine neće dobiti elektronske zdravstvene knjižice.

U pravnoj službi Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde kažu kako za ovu godinu nije planiran novac za tu stavku, ali ne znaju ni da li će se to desiti i naredne 2023.

Ni Zeničko-dobojski kanton još nema elektronske zdravstvene knjižice, ali bi se to, kako nam je kazao Omer Škaljo, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja, uskoro moglo promijeniti za oko 327.000 osiguranika. 

Omer Škaljo

-  U narednih 15-ak dana bit će raspisan javni poziv za uspostavu jedinstvenog informacionog sistema koji će uvezati sve zdravstvene ustanove u ovom kantonu. Uspostavom jedinstvenog informacionog sistema bit će obuhvaćeni svi segmenti, uključujući i elektronsku zdravstvenu knjižicu, kao i elektronski recept u apotekama, koji je već u funkciji - istakao je Škaljo.

Podsjetimo, Kanton Sarajevo prvi je uveo elektronske zdravstvene knjižice još 2013. godine, kada je to bio pilot-projekat kao uvod za potpuno ukidanje ovjeravanja zdravstvenih knjižica i čekanja u redovima.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u aprilu 2019. počeli su zaprimati zahjeve za izdavanje elektronskih zdravstvenih knjižica.

Naručivanje na preglede, čekanje termina

Naručivanje za zdravstveni pregled kod ljekara, čekanje na termine za razne dijagnostičke procedure, redovi za recepte za lijekove, stalni odlasci i dolasci u zdravstvene ustanove uskoro odlaze u zaborav u još dva kantona u Federaciji BiH.

Naime, u junu ove godine elektronske knjižice uvedene su i u Tuzlanskom te Zapadnohercegovačkom kantonu, što će u mnogome olakšati život osiguranicima, ali i zdravstvenim radnicima na tim područjima.

VEZANI TEKST - Svim osiguranicima u KS elektronske zdravstvene knjižice važit će do 31. decembra 2022.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u martu je obavijestio građane da će sve elektronske zdravstvene knjižice, kojima je period važenja istekao ili istječe tokom ove godine, važit do 31. decembra.

Zanimalo nas je, šta će sa tim elektronskim karticama biti od 1. januara 2023. godine, no naš pismeni upit, do objavljivanja teksta, nismo dobili odgovor.