Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna od jedne do pet godina zatvora.

U optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka se navodi da je Šmitran kao direktor firme "Univerzum" u periodu od 17. februara 2017. godine do 21. juna 2019. godine u Banjoj Luci u Ulici Veljka Mlađenovića, u krugu Poslovne zone "Incel", bio odgovoran za skladištenje i izlijevanje otpadnih ulja i masti, a koja sadrže "polihlorovane bifenile (PSB) i teške metale kadmijum, olovo, nikl, bakar i živu".

Opasne materije su skladištene na lokaciji za koju nije pribavljena dozvola za upravljanje otpadom i koja nije tehnički opremljena za upravljanje otpadom, u buradima i metalnim kontejnerima iz kojih je curilo ulje, a Šmitran je optužen da je "znao da će na taj način u zemljište dospjeti ovaj opasan otpad".

- Ulje je izlijevano i direktno na zemlju, tako da je od ulja načinjen bazen u zemljištu oko objekta od betona dimenzija 4x4 metra, te je na taj način postupio suprotno zakonima - dodaje se u optužnici.

Navodi se i da je bio obavezan da prema zakonu klasifikuje otpad, skladišti na mjestima koja su za to tehnički opremljena, te da se opasan otpad pakuje u posebne kontejnere, a da je zabranjeno ispuštanje ili prosipanje otpadnih ulja na zemljište ili u zemljište.

- Kao vlasnik otpada bio je dužan da obezbijedi odlaganje otpada, odnosno dekontaminaciju - stoji u optužnici.

Na kraju se zaključuje da je optuženi protivno propisima odlagao i odbacivao opasan otpad čime je učinio krivično djelo zagađivanje životne sredine otpadnim materijama.