Border Violence Monitoring Network (BVMN) je mreža nevladinih udruženja koja se bave pravima migranata i izbjeglica, a u svom novom izvještaju za oktobar 2019. prozivaju hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i provođenje ilegalne politike pushbacka tj. sistemskog nasilja nad njima. U izradi izvještaja za oktobar aktivisti BVMN-a su, između ostalog, obavili 30 razgovora s migrantima i zabilježili njihova iskustva.

U izvještaju se ističe da je u oktobru zabilježen "visok broj izuzetno brutalnih pushbackova i incidenata policijskog nasilja", a naročito je užasavajuća priča o podrumu na graničnom prijelazu Bajakovo u kojemu hrvatska policija, tvrde udruženja, premlaćuje migrante, piše Index.hr.

- U tom su podrumu maloljetnike, od kojih su neki stari tek 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svjedočenje prostoriju opisuje kao veliku dva sa četiri metra kvadratna, a do nje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prijelazu - navodi se u izvještaju BVMN-a, u kojem stoji i da se u tu malu prostoriju bez prozora ponekad ubacuje i grupe migranata.

Tokom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u WC ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izvještaju. Jedan 16-godišnji Afganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sat vremena te ga tukli šakama i pendrecima, navodi se. Na jednom maloljetniku je hrvatska policija koristila i elektrošoker te ga bacala o zid podruma, tvrde udruge.

- Slučajevi zabilježeni u oktobru otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu zlostavljati tranzitne grupe migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu - navodi se u izvještaju.

Podsjećaju i da su mediji izvještavali o "garaži za mučenje" u Korenici, u koju policija dovodi uhvaćene migrante.

U izvještaju se navodi da hrvatska policija sve više koristi razodijevanje migranata kao još jedan način zlostavljanja. Dolazak zime i hladnijeg vremena čini takvu policijsku taktiku naročito opasnom jer može dovesti do hipotermije, kao i ozljeda ruku i nogu, naročito kada policija tjera migrante da bosi hodaju kroz hladne potoke, što je također zabilježeno kao česta praksa, tvrde udruge.

Zabilježena su i dva slučaja u kojima su hrvatski policajci, nakon što su uhvaćenim migrantima naredili da se skinu do gola, pendrecima dodirivali genitalije migranata i tako ih seksualno zlostavljali i ponižavali, stoji u izvještaju.

U izvještaju se navode i primjeri kršenja ljudskih prava migranata na cijeloj balkanskoj ruti, od Grčke do Slovenije, pa se npr. srpsku policiju optužuje da je namjerno izazvala požar u migrantskom kampu u blizini Šida. Ipak, najviše prostora je posvećeno Hrvatskoj koja je na vanjskoj granici Evropske unije i preko koja mnogi migranti žele ući u EU.

Na kraju izvještaja za oktobar BVMN ističe kako je samo prošli mjesec hrvatska policija u ilegalnim pushbackovima protjerala najmanje 464, a najviše 607 migranata, ovisno o izvorima. Većinu migranata se ilegalno protjeralo u BiH, no ima i primjera protjerivanja migranata iz Hrvatske u Srbiju.