U najnovijoj knjizi "Fear: Trump in the White House", objavljenoj u utorak u SAD-u i već na vrhu prodaje, nudi portret nekultiviranog, histeričnog i paranoičnog čelnika, kojega se trude suspregnuti njegovi suradnici kako bi izbjegli najveće skandale. 

- Ma to je što god, obmana - kazao je šef države iako naviknut na nepovoljne tekstove. No, ovog puta napad je shvaćen ozbiljno, jer dolazi od jednog od najobavještenijih novinara Washingtona. 

Svi predsjednikovi ljudi

Bob Woodward (75) stekao je vjerodostojnost reportera već u počecima u dnevniku "Washington Post" u koji je primljen 1971. godine. Njegova istraga o skandalu Watergate, koju je vodio zajedno s kolegom Carlom Bernsteinom, dovela je do ostavke Richarda Nixona tri godine kasnije. 

Film "Svi predsjednikovi ljudi", adaptacija njegove čuvene knjige, diže ga 1976. gotovo u rang zvijezde, tim više što njegov lik tumači Robert Redford. 

Nakon Watergatea objavljivao je po jednu knjigu svake dvije godine, hronike predsjedničkih mandata Billa Clintona, Georgea W. Busha, Baracka Obame, ali i Vrhovnog suda, CIA-e i Centralne banke, nastavljajući istodobno pisati za Washington Post. 

- Moj posao nije da donosim sud - kaže Woodward.

Njegov je posao, kako kaže, "izvijestiti tačno što su ljudi napravili, šta to znači, šta ih motivira i ko su oni". 

U 19. knjizi slijedio je doslovno tu metodu. Rezultat je puno ozbiljniji od prethodnih kronika Bijele kuće. 

Demantiji Trumpovih saradnika

Otkad su objavljeni isječci djela, šef ureda predsjednika John Kelly demantirao je svoje riječi, ali i činjenicu da je uopće razgovarao s Woodwardom. Ministar obrane Jim Mattis također se ogradio od izjava. 

- Ja ne lažem - kazao je u ponedjeljak novinar u televizijskom intervjuu, ustvrdivši da su ga brojni izvori upozorili da će ga demantirati ako objavi njihove izjave. 

Prema njemu, bitka koja se trenutno vodi u SAD "bitka je za istinu".

- Radio sam svoj posao, to je za mene najbolje moguće novinarstvo - izjavio jeWoodward.