Dodao je kako očekuju bolje rezultate nego 2019. godine te je izrazio nadu da će se do početka glavne sezone formirati lokalna Turistička zajednica kako bi mogli pratiti broj gostiju u Neumu, ali i dodatno razvijati Općinu Neum.

- Fokus je, kao i posljednjih godina, na domaćim gostima iz Bosne i Hercegovine, ali u posljednje vrijeme imamo porast gostiju iz zemalja zapadne Europe. Dolaze nam Francuzi, Nijemci, Austrijanci, Poljaci, Česi, Slovaci. Povećava se broj iz godine u godinu, pa ih u većem broju očekujemo i ove sezone – rekao je on.

Načelnik također naglašava da se tržište Srbije otvorilo 2020. godine te da i ove godine očekuju porast gostiju iz te zemlje jer su najave jako dobre.

Pomoć mladima zbog visokih cijena nekretnina

Govoreći o odlasku mladih kao gorućem problemu, ne samo u Neumu, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini, načelnik Jurković je napomenuo kako su se kroz posljednje dvije godine maksimalno potrudili omogućiti mladima lakši ostanak u Neumu.

- Potrudili smo se pomoći im kroz male, ali značajne subvencije, od opremanja novorođenčeta do plaćanja osnovnih troškova rodiljama prvih pola godine i slično. Planiramo kroz 2024. godinu krenuti sa subvencioniranjem stanova za mlade – otkrio je načelnik.

Ističe kako su cijene nekretnina jako skupe te da mladi teško mogu kupiti svoju prvu nekretninu s ovakvim tržišnim cijenama.

- Pokušat ćemo dio troškova preuzeti na sebe i na taj način omogućiti mladima da ostanu na ovome području. Problem odlaska i nedostatka radne snage vidljiv je u Neumu. Smatram da mladi mogu naći posao ovdje, a sada su i gospodarstvenici malo drugačiji, povećavaju se plaće i slično samo da bi se mladi zadržali – podvukao je on.

Rekonstrukcija ulica i uređenje plaža

Načelnik je još rekao kako je jedan od najznačajnijih projekata na kojemu se sada radi izgradnja zgrade Općine Neum u koju će se useliti, kako se nada, do kraja godine.

- Time ćemo, nakon 45 godina, konačno dobiti objekt u kojemu će biti smještene sve općinske službe. Planiramo i rekonstrukciju ulica, ali na tomu ćemo raditi poslije sezone – otkrio je načelnik.

Na kraju je kazao kako sada pripremaju, uređuju i dorađuju plažne prostore s ciljem da urade maksimalno koliko mogu da bi se ljudi koji dođu u Neum osjećali ugodno.