Nakon natprosječno toplog vremena za ovo doba godine, uslijedit će znatan pad temperature zraka na našem području, tačnije od ponedjeljka naredne sedmice. Prema riječima Dženana Zuluma, klimatologa iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutarnje temperature će biti pet-šest stepeni, a maksimalna dnevna neće prelaziti 13 stepeni.

U jednom danu i 20 stepeni i pad temperature 

- Promjena vremena je već polako krenula. Već ćemo danas i sutra imati blage nestabilnosti u obliku lokalnih pljuskova, ali i dalje će se zadržati natprosječno toplo vrijeme. Otprilike ovako toplo će biti i za dane vikenda, a već u ponedjeljak u popodnevnim satima će naići fronta koja će oboriti temperaturu zraka u našim krajevima, tako da maksimalne temperature će se kretati do nekih deset, najviše  15 stepeni. Ali tokom dana će prije te fronte temperature biti iznad 20 stepeni, a od utorka možemo očekivati znatno niže temperature. Jutarnje će biti znatno ispod deset stepeni, u Sarajevu možda oko pet do šest, a maskimalna dnevna 12-13 stepeni- govori nam Zulum.

Dodaje da će se tako hladno vrijeme zadržati do kraja naredne sedmice.

- Hladna fronta dolazi s sjeverozapada koja će uvjetovati nestabilno vrijeme i padavine koje će biti nešto izraženije u prvoj polovici naredne sedmice. Dobro će biti niže temperature jer ove do sada su nešto više u odnosu na višegodišnji prosjek, otprilike za nekih tri stepena ova druga dekada mjeseca je bila toplija od prosjeka. A prva dekada toplija za 1,5 stepen, gdje smo imali i nešto padavina - kaže Zulum.

Upitali smo ga hoće li naredne sedmice na planinama biti i snijega?

- Vidjet ćemo. Ne bih da prejudiciram stvari. To ne zavisi samo od temperature već i od padavina, da li će ih biti kada budu te niže temperature. Ako ne bude padavina i snijeg će biti isključen. Ono što valja istaći jeste da će doći do značajnijeg pada temperature zraka - rekao nam je Zulum.

Uragani nemaju veze s klimatskim promjenama 

Osvrnuli smo se i na uragane, tajfune koji su posljednje vrijeme harali u Americi i Japanu.

- Veći uragani su uobičajena slika za područje SAD-a, oni s vremena na vrijeme pogađaju istočne obale te zemlje, kao i istočne obale azijskog kontinenta. Ljudi koji žive tamo već su se na to navikli. Sve zavisi na koji će dio da udari uragan. Ove pojave nemaju veze s klimatskim promjenama - rekao nam je Zulum.