Mještani okupljeni oko Građanske inicijative "Jer nas se tiče", danas su se ponovo okupili ispred deponije "Uborak", odakle su, ovog puta, uz muziku, apelovali na nadležne da je krajnje vrijeme za zatvaranje deponije, njenu sanaciju i izmiještanje na drugu lokaciju.

Ni hladno vrijeme i susnježica nisu ih spriječili da se ponovo okupe na mirnom protestu, a kako bi se bar malo zagrijali, pomogla je "živa" muzika svirača mostarske Rock škole.

Nijaz Hodžić, jedan od predstavnika Inicijative, poručio je kako će mještani, u očekivanju novog sastanka sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, svoje nezadovoljstvo mirnim putem iskazivati do 8. januara, nakon čega bi mogla uslijediti ponovna blokada.

Tog dana ili dan kasnije trebao bi se održati sastanak u prostorijama Ministarstva okoliša FBiH, na koji predstavnici građana zasad nisu pozvani.

- Vjerujemo da će sutra ili prekosutra biti upućeni pozivi i gradskim i kantonalnim strukturama, kao i nama. Ako ishod sastanka bude nepovoljan po nas, sigurno ćemo ići u blokadu deponije - kazao je predsjednik Udruženja Omer Hujdur tokom današnjeg mirnog protesta pored deponije.

Podsjetimo, okolišna dozvola za rad JP "Deponija" za ovaj lokalitet istekla je 4. decembra, nakon čega su građani blokirali deponiju.

Uslijedila je policijska deblokada, a građani od tada deponiju nisu napuštali, kao ni policija, koja osigurava dovoz otpada.

I dok su na jednom kraju grada građani satima u redovima čekali da bi dali glas za predsjednika susjedne nam države, na drugom, protestvuju za bolje sutra stanovnika grada na Neretvi.