Tužilaštvo RS, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala saopćilo je danas detalje zbog kojih je uhapšen Siniša Straživuk, a kojem je danas predložen pritvor.

Precizirali su da se prijedlog za određivanje mjere pritovora protiv Straživuka odnosi na postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo “napad na sudiju i javnog tužioca”.

- Osumnjičenom se stavlja na teret da je 3. novembra 2018. godine, putem internet aplikacije "Viber" ozbiljno zaprijetio ubistvom, upotrebom oružja, sudiji Okružnog suda u Banjoj Luci. U vremenskom periodu od 14.54 sati do 22.18 sati sa svog mobilnog telefona na njen mobilni telefon slao je poruke koje je sudija shvatila kao ozbiljne prijetnje – saopćeno je iz ovog tužilaštva.

Oni dodaju da sutkinja kojoj su upućene prijeteće poruke, postupa kao predsjednik vijeća Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala u krivičnom predmetu koji se vodi protiv osumnjičenog i drugih zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo.

- Republički javni tužilac mjeru pritvora predložio je zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke koje je potrebno saslušati tokom istrage, odnosno da bi mogao uništiti ili sakriti dokaze i tragove važne za krivični postupak – potvrdili su iz tužilaštva.

Kao što smo ranije objavili u pitanju je sutkinja Snježana Kudrić, predsjedavajuća vijeća u predmetu "Trezor" gdje je Straživuk prvooptuženi, a grupi se sudi za višemilionske pljačke.