- Stidimo se. Užasnuti smo i pogođeni izjavom haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića koji, kako se na snimku objavljenom u javnosti vidi, okružen simpatizerima, poručuje da ne žali zatvora te da bi sve ponovio. Podsjećamo, radi se o osuđeniku za teške zločine poput onog koji se dogodio u Ahmićima 1993. godine kada je u masakru ubijeno 116 Bošnjaka - objavili su.

HNV je pozvao politički vrh Hrvata u BiH da se hitno oglase i ograde od Kordića i njegovih izjava.

- Žalimo zbog činjenice da smo prva i još uvijek jedina organizacija Hrvata u BiH koja se ograđuje i ispričava zbog štete koja se javnom prostoru čini uslijed izjava poput Kordićevih koje ne daju nadu za napredak i suočavanje s ratnom prošlošću. Pozivamo na reakciju nadležnih organa te na hitnu ogradu i osudu od političkog i vjerskog vrha koji predstavlja građane hrvatske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini i katolike - navodi se u saopćenju Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini na čijem čelu je Stipe Prlić, a koje okuplja članstvo hrvatskih vjerskih, medijskih, kulturnih i akademskih elita orijentiranih na evropski put Bosne i Hercegovine baziran na poštivanju bosanskohercegovačke suverenosti i nezavisnosti.

"Bol koja se ovom retorikom nanosi obiteljima žrtava obavezuje nas da ustanemo protiv onih koji tu bol proizvode ili prešućuju", naveli su iz Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Kao prva nevladina organizacija Hrvata u BiH, nastala i formalizirana u ratu, HNV BiH nije odustao od svog projekta iz 1994. godine, i danas se zalaže za kantonizaciju cijele BiH, protiv je podjele države, za cjelovitu je i suverenu BiH i za ravnopravnost naroda na cijeloj njenoj teritoriji.

Na Saboru Hrvata BiH u Sarajevu, iz kojeg je izraslo Hrvatsko narodno vijeće BiH, 1994. godine, pozdravljen je federalni koncept uređenja BiH na temelju kojeg je došlo i do Vašingtonskog sporazuma.