Vijećnica Čengić je naglasila da je ovaj korak uslijedio nakon što Ured visokog predstavnika nije poduzeo nikakve značajne korake da zasutavi neustavnu proslavu kao ni ukloni spornu spomen ploču. Vijećnica Čengić je istakla da je:

- Vladavina prava nešto za što vjerujem postoji široki koncezus predstavnika svih političkih subjekata u ovom vijeću, te je odlika koja prati i sve koalicione sporazume u zadnjem periodu. Sekundarno smatram da je i dužnost svih institucija u Bosni i Hercegovini pa i Ureda Visokog predstavnika koji je kako zakonodavac tako i instrument njegovog provođenja da doprinesu procesu jačanja pravne države. 

Napomenula je javnost da se u navedenim slučajevima radi o apsolutnom negiranju svih žrtava agresije na našu domovinu, slavljenju presuđenih zločinaca, negiranju pravnog poretka kao i mišljenja Venecijanske komisije ali i svih međunarodnih sudova. 

Gradsko vijeće je usvojilo navedene zaključke te zatražilo od gradonačelnice da htino i bez odlaganja pristupi podnošenju navedenih krivičnih prijava u ime Grada Sarajeva a po osnovu kršenja članova 145a i 239 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji tretiraju neprovođenje presuda Ustavnog suda ali i negiranje genocida.