Tako će biti obrisana e-pošta, odnosno g-mail, te ostali sadržaj, poput fotografija, kalendarskih unosa, kontakata i dokumenata s Diska, u skladu s novom politikom kompanije.

Čišćenje cijelog sistema ima za cilj zaštititi korisnike od sigurnosnih prijetnji, kao što su spam, phishing prevare i krađa računa, objasnili su iz Googlea.

Google briše neaktivne račune iz svog sistema jer, kako kažu, "postoji veća vjerovatnoća da će biti ugroženi", piše time.com

Nenadzirani računi često se oslanjaju na stare ili ponovo korištene lozinke, imaju manje sigurnosnih provjera od korisnika i postoji 10 puta veća vjerovatnoća da neće imati postavljenu dvofaktorsku provjeru autentičnosti, pokazuju Googleovi interni podaci.

Kada je račun ugrožen, "može se koristiti za bilo šta, od krađe identiteta do neželjenog ili čak zlonamjernog sadržaja", naveli su iz kompanije.

Iz kompanije su naveli da će početi sa eliminacijom računa koje su ljudi stvorili, a zatim ih više nikada nisu posjetili.

Prema Googleovim novim pravilima, "ako Google račun nije korišten ili prijavljen najmanje dvije godine, račun i njegov sadržaj, uključujući sadržaj unutar Google Workspacea (Gmail, Dokumenti, Disk, Meet, Kalendar) i Google fotografije" mogu biti izbrisani.

Međutim, nova se pravila odnose samo na lične Google račune, što znači da ne utječu na školske ili poslovne račune.

Osim toga, Google neće ukloniti račune koji su prenijeli YouTube videozapise ili imaju aktivne pretplate na aplikacije ili usluge vijesti.

Korisnici će prije brisanja primiti "višestruke obavijesti" da će im računi biti ukinuti prije nego što se to stvarno dogodi.

Svi koji imaju stari račun, a žele spriječiti njegovo brisanje, mogu se na njega prijaviti i upotrijebiti jedan od alata kompanije kao što su Gmail, Google Drive, Google Photos i Google Play.

Radnje koje će signalizirati Googleu da je aktivan uključuju čitanje ili slanje e-pošte, korištenje Google diska, gledanje YouTube videa, preuzimanje aplikacije u trgovini Google Play, korištenje Google pretraživanja, korištenje prijave s Googleom za pristup aplikaciji ili usluzi treće strane.