Ključni dio njegovog izlaganja na temu "Američki angažman na Zapadnom Balkanu" bila je kriza u BiH.

- Nedavne prijetnje Milorada Dodika državnim institucijama su opasne i prijete da ugroze Dejton, te evropski izbor i perspektivu svih građana BiH. Energično sarađujemo s lokalnim akterima i našim partnerima kako bismo se oduprli svim potezima koji prijete ka povratku u problematičnu prošlost BiH, umjesto osiguravanja njene svjetlije budućnosti - rekao je Escobar, prenosi VoA.

Ovaj američki zvaničnik sa mnogo iskustva u regionu, koji je funkciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan preuzeo nedavno, upravo je govorio o važnoj ulozi SAD-a: "U BiH, američko liderstvo ostaje ključno za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta zemlje i dobitaka tokom proteklih 26 godina u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Prema Escobarovim riječima, SAD sa EU-om i drugim predstavnicima međunarodne zajednice rade na reformama u BiH: "Radimo na vršenju pritisaka za sprovođenje reformi kako bismo osigurali mjesto BiH u euroatlantskoj zajednici".

- Jasan put BiH od Dejtona do Brisela vodi kroz kontinuirane reforme, uključujući postepene izborne reforme, vladavinu prava i ekonomske reforme, od kojih će svi njeni građani imati koristi. Mi i EU vršimo pritisak da se ove promjene dogode. Ured visokog predstavnika i EUFOR-ova operacija ALTHEA su nezamjenjivi u ovim naporima - rekao je Escobar.

Izlaganje na saslušanju koje je organizovao kongresni Pododbor za Evropu, energiju, životnu sredinu i kibernetiku, Escobar je počeo riječima da je Zapadni Balkan u proteklih 30 godina bio u fokusu američke pažnje i investicija, te da je takav slučaj i sa administracijom Joe Bidena.

Rekao je da je cilj SAD-a da podrže uspješnu integraciju šest država regiona u evropske institucije, te u konačnici u EU "u realističnom vremenskom okviru", na čemu SAD radi sa evropskim partnerima, naglašavajući važnost otpora "štetnom utjecaju Rusije i Kine na pragu Evrope".