Kako je saopćeno, Džaferović je u svome obraćanju poručio da je jako zainteresiran za sredine poput Livna, u kojima Bošnjaci nisu u većinskom broju.

- Nisam se dvoumio kada sam pozvan. Htio sam da vam zahvalim za sve što činite za cjelovitu BiH. Vaš život ovdje, život naših povratnika u mjesta odakle su protjerani, i opstanak u tim sredinama je danas najpraktičniji i najbolji vid borbe za cjelovitu BiH i ja sam vam na tome zahvalan. Vlasti BiH moraju učiniti sve da vaš život ovdje bude dostojan čovjeka i da bude na što kvalitetnijem nivou“, kazao je.

Dodao je da su u proteklom periodu vođeni "teški razgovore kada je u pitanju Izborni zakon".

- Bitan razlog što nismo prihvatali pragove za Dom naoda FBiH jeste pozicija Bošnjaka u Livanjskom i Posavskom kantonu, jer po tim rješenjima biste vi ostali bez predstavnika. Mi to nikada nećemo dozvoliti - kazao je.

Dodao je da je HDZ tražio nešto što nije ravnopravnost, već isključivo borba za što više vlasti, što je pokazao i navodni draft OHR-a o izmjenama izbornog zakona.

- Dom naroda je zakonodavni dom u punom kapacitetu. Ako ga popunjavaju konstitutivni narodi onda svaki čovjek ima pravo da bude u njemu, a ne da se čitave sredine poput ove blokiraju i Bošnjaci iz Livna da ne mogu dati svog predstavnika - rekao je Džaferović.

Dodao je da je za cjelovitu BiH važno da i Hrvati iz Sarajeva, Tuzle i USK zadrze pravo da budu birani.

- Pozivam sve da vode računa o ovome jer put ove zemlje nije razdvaanje, već zajednički život i normalno funkcioniranje - poručio je.

Kazao je da će građani 2. oktobra birati lidere koji će donositi sudbonosne odluke, te da izbori u BiH nikada nisu obični, jer odnosi nisu definirani unutar BiH.

- Pozicija BiH kao cjelovite države je neupitna. S vremena na vrijeme pojavi se neka priča, Dodik ispali glupost, sklon je tome, ali on to može objesiti mačku o rep. Nikada on neće otcijepiti ni komad, neće mu dozvoliti patrioti ove države. Njemu, ako se ne živi u Bosni, neka onda ide drugdje - rekao je.

Kazao je da se pokušava napraviti sistem u kojem snage koje su za podjele nadvladati nad onima koji vole BiH.

Dodao je da je država napredovala i jačala svaki put kad je SDA dobila podršku na izborima.

- Pogledajte sve instucije koje su izgrađene nakon 2000. SDA je vodila te procese - kazao je.

Kazao je da je SDP u periodu Alijanse i Platforme pravio sporazume štetne za državu.

- Oni su jedan liberalni sistem prebivališta pretvorili u administrativno kontrolirani sistem prebvališta koji zavisi od policije RS koja dolazi kontroliše povratnike. Oni su pokazali da su zbog fotelja spremni da naprave štetu, kao što je taj zakon o prebivalištu. Čovjeka koji je glasao za to – a ja sam ga na Parlamentu direktno upozoravao, ima snimak – nude danas kao kandidata za člana Predsjedništva. Onaj ko napravi takvu grešku, još namjernu, nikada ne može biti predsjednik Bosne i Hercegovine. Ne dajte to ljudi - kazao je.

Džaferović je kazao da s druge strane Bakir Izetbegović nije popustio u pregovorima o Izbornom zakonu.

- Bakir Izetbegović je čovjek koji ima znanje, koji je razuman, tolerantan, hrabar, strpljv i vrlo odlučan. On i SDA nikada ne bi uradili ovu stvar koju su uradili ovi sa prebivalištem - kazao je.

Dodao je da je Izetbegović učestvovao u pregovorima o Izbornom zakonu, zagovarao normalna rješenja i nimalo nije popustio.

- Neki nisu ni smjeli otići na te pregovore, a to je kukavičluk. Izetbegović je učestvovao, nudio normalna rješenja i nije dozvolio nikakvo diskriminatorno rješenje - kazao je.

Kazao je da su država i narod s Bakirom Izetbegovićem u Predsjedništvu sigurni, te da je potreban ozbiljan i odgovoran lider kakav je Izetbegović koji zna podnositi pritisak.

Skupu se obratio Hikmet Hodžć, nosilac liste za Skupštinu Kantona 10 i predsjednik KO SDA Livno, koji je naglasio da SDA slijedi

- Naš kanton je od strateškog i političkog značaja za Bosnu i Hercegovinu. On je demografski i geografski specifičan, jer je najveći kanton u Federacij. Najveći kanton u FBiH i čini 20% teritorije FBiH i 10% države, a multietnički je ii zato je specifičan. Kadrovi SDA u ovom kantonu su odradili veliki dio posla - kazao je.

Na skupu su se obratili i Adis Škerić, kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH (izborna jedinica 1), te Amel Saltaga, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH iz izborne jedinice 12, saopćeno je iz SDA.