Povodom informacije da je jedan od osnovnih ciljeva izbornog programa HDZ-a BiH podjela na etničke entitete, Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, izjavio je da je "nema ništa od podjela države, a Čovićev treći entitet je svakako već odselio u Njemačku, o čemu bi ga trebao informisati neko ko je u dodiru sa realnošću."

-Čovićevo zagovaranje novih ideja podjele teritorije Bosne i Hercegovine predstavlja nastavak sulude politike koja nema nikakve dodirne tačke sa realnim problemima građana i njihovim rješenjima. Čovićeve neorasističke maštarije i bavljenje historijski i sudski poraženim projektima, unaprijed osuđenim i na novovremenu propast, samo su doveli do masovnog egzodusa Hrvata sa područja u kojim njegov HDZ ima apsolutnu vlast - rekao je Bećirović i dodao:

-Zapita li se ikada Čović u svojoj kuli od bjelokosti kako to da Hrvati sele u Njemačku u kojoj nisu konstitutivni, u kojoj nemaju kanal na hrvatskom jeziku i u kojoj nemaju ni entitet, ni "hrvatske" stranke na vlasti, ni ekskluzivne kabinete člana Predsjedništva BiH? Možda, kada bi se zapitao, shvatio bi da oni sele tamo upravo kako bi pobjegli od ispraznih, retrogradnih nacionalističkih fantazija različitih čovića, dodika i njima sličnih partnera koji krase nacionalističke izborne liste i američke crne liste. Gle čuda, sele u građanske države sa političkim sistemima lišenim ikakvog etničkog preferisanja. Sele u države u kojim su "obični" imigranti, ali ipak građani sa osiguranom egzistencijom, što im Čović ni u primisli ne nudi - naveo je Bećirović, saopćili su iz SDP-a.

Na kraju, Bećirović je zaključio da "Čoviću mora biti jasno da će, kako sam to naglasio više puta u posljednjih mjesec dana, prioritet nove vlasti na državnom nivou biti implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima "Sejdić-Finci"; "Zornić", "Pilav" i "Šlaka". Možda ih se "nagomila" još. Prošlo je vrijeme kada je Čović u Predsjedništvu BiH uz sebe imao partnerske članove koji su mu ugađali i nagrađivali ga kojekakvim privatnim i paradržavnim kabinetima. Došlo je vrijeme da u Predsjedništvu BiH glavnu riječ vode politike pristupanja EU, a jedan od temeljnih uvjeta za pristup je provedba iznad navedenih presuda, sviđalo se to Čoviću ili ne."