- Na sjednici Vlade FBiH, održane 2. jula, a na osnovu zahtjeva Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, te pozitivnog stava Federalnog zavoda za javno zdravstvo, a na osnovu epidemiološke situacije, krenulo se u proglašenje epidemije. Nakon toga došla je saglasnost od ministarstava finansija i pravde, te Ureda za zakonodavstvo FBiH. Prethodno Federalno ministarstvo zdravlja dalo je saglasnost Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu da proglase epidemiju, ali oni to do danas nisu uradili – kaže Čerkež.

Navodi kako su se za ovaj potez odlučili zbog trenutne epidemiološke situacije na području većeg bh. entiteta.

- Proglašenjem epidemije niko ne treba biti u panici, nego poštivati mjere koje su na snazi, kako bismo svi olaškali život sebi, a onda i zdravstvenom sistemu koji funkcioniše u otežanim uvjetima, s obzirom na svakodnevni veliki priliv zaraženih pacijenata. Moram kazati da je naš zdravstveni sistem preopterećen i umoran i toga svi trebamo biti svjesni – istakao je Čerkez.

VEZANI TEKST - U Federaciji BiH proglašeno stanje epidemije

Naglašava da odluka o proglašenju epidemije u ovom trenutku nema nikakvog direktnog utjecaja na stanovništvo.

- Smatramo da su mjere koje su na snazi adekvatne kako bi se spriječilo širenje virusa, ali ih treba striktno primjenjivati. U tom kontekstu pozivamo kantonalne vlade da uključe inspekcije i ministarstva unutrašnjih poslova u nadzor nad sprovođenje tih mjera. Nismo ni za kakve prisile nego za jednostavno poštivanje preporuka, jer neće biti dobro ako u jesen uđemo sa ovakvom dinamikom širenja zaraze koju trenutno imamo. S druge strane, proglašenje epidemije ima implikacije na brzinu procesa donošenja odluka u saradnji sa drugim relevantnim ministarstvima i organizacijama, ali ima i mogućnost mobiliziranja sredstava ukoliko se ukaže potreba za borbu sa COVID-19 - objašnjava Čerkez.

To kaže ne isključuje nabavku medicinske zaštitne opreme sa nivoa kantona.

- Podsjetimo, Vlada FBiH do sada je odvojila značajna sredstva kantonima i institucijama za nabavku medicinske opreme, što bi ustvari trebao biti zadatak svih, a ne samo Federacije BiH - navodi. 

Iako se u ovom trenutku ne razmatra uvođenje bilo kakvih novih mjera ili vraćanje starih, Čerkez dodaje da to nije isključeno ukoliko se i dalje bude pogoršavala epidemiološka situacija.

- Mjere koje smo mi donijeli, a to je obavezno nošenje maski i distanca od dva metra, mnoge susjedne države tek sada uvode. Dakle, hajmo poštivati ono što je na snazi. Hajmo nositi maske u gradskom prijevozu i tržnim centrima. Naravno, ukoliko se situaciju narednom periodu drastično promjeni, nećemo se libiti da vratimo i neke mjere koje su bile na snazi prethodnih mjeseci. Pratimo preporuke epidemiologa i oni će dati konačnu riječ – zaključio je Čerkez.