Nacionalni centar za uragane kaže da je uragan Ida udario u blizini mjesta Port Fourchon s maksimalnim stalnim vjetrovima od 150 milja na sat. Oluja je kasnije snižena s kategorije četiri na kategoriju tri, stavljajući je u istu snagu kao i uragan Katrina koji je pogodio ovu saveznu državu prije 16 godina.

Više od milion ljudi ostalo je bez struje nakon što je uragan Ida pogodio teritorij Louisiane uz vjetar jačine 150 kilometara na sat koji su prouzrokovali ogromnu štetu u nekim dijelovima te države.

Prvobitno opisana kao "izuzetno opasna" oluja četvrte kategorije, pogodila je Louisianu na isti dan kao uragan Katrina koji je 16 godina ranije poharao Louisianu i Mississippi.

Zasad se izvještava da je jedna osoba smrtno stradala, nakon što je drvo palo na kuću u blizini Baton Rougea u Louisiani.

Nacionalni centar za uragane (NHC) dodao je da se očekuje da će uragan Ida do ponedjeljka navečer postati tropska depresija, a trenutno se centar oluje nalazi oko 50 milja sjeverno od Baton Rougea s maksimalnim vjetrom od 60 km na sat.