Pored Šemsudina Muminovića (1962), potvrđeno je u Tužilaštvo BiH, SIPA je uhapsila i Džemu Galjića (1963), Ćamila Ahmetovića (1965), Rasima Omerovića (1968), Asima Alića (1959), Fadila Mujića (1948) i Ismeta Memića (1970).

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, kao pripadnici TO i Armije BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, sudjelovali u ubistvima, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola (mučenju), te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu.

VEZANI TEKST - Objavljena imena sedam uhapšenih zbog zločina na području Zvornika

- Hapšenje naših saboraca iz Podrinja događa se u vrijeme dok za ubistvo preko 650 njihovih članova porodica, prijatelja, komšija, Bošnjaka s područja Klise, Dugog Dijela, Đilića, Radave, Šetića i ostalih zvorničkih sela, Tužilaštvo BiH nije optužilo ni uhapsilo nijednog počinioca ovih teških zločina - kaže se u saopćenju Koordinacije boraca TK.

Dodaju da se hapšenja događaju dok zvornički Bošnjaci još tragaju za posmrtnim ostacima nekoliko stotina ubijenih članova porodica ua koje se zna ko ioh je ubijao, ko je njihova tijela trpao u grobnice, ko ih je bacao u Drinu, a takvi još uvijek mirno žive, rade i uživaju na slobodi.

- Poštujemo rad Tužilaštva BiH i tražimo da svako odgovara za djela koja je činio, ali istovremeno tražimo da za djela koja nekim našim saborcima stavljaju na teret, na osnovu lažnih svjedočenja, odgovaraju oni koji te svjedoke ucjenjuju i prisiljavaju na lažno svjedočenje - ističu borci iz TK.

Šemsudin Muminović uhapšen je jutros u svom stanu u Tuzli u šest sati ujutro, kažu njegovi saborci.

- Taj čovjek se više od 20 puta odazivao svim pozivima Tužilaštva BiH. Uvijek je bio dostupan. Zbog čega ga se mora uznemiravati na ovaj način. Istina, ti koji su po njega došli bili su korektni, dozvolili su mu da se obuče i uzme potrebne lijekove - kaže Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boraca TK.

Ako se ovakvim hapšenjima, ističu borci, gdje članovi porodica, prilikom hapšenja njihovih srodnika, od straha doživljavaju srčane udare, želi pokazati da se radi na predmetima ratnih zločina, onda ćemi ih mi - sasborci uhapšenih - vrlo brzo demantirati.

Koordinacija boraca danas je predložila, a Skupština TK usvojila da se u budžetu za narednu godinu obezbijedi novac za troškove odbrane osumnjčenih u ovom i svim drugim postupcima.