Ponedjeljak, 08.08.2022.
FOTO: Press Općine Centar

Borci i članovi šehidskih porodica se okupili u Domu mladih u Sarajevu

Kao što ne smije izblijediti sjećanje na naše najhrabrije i najbolje sinove, tako ne smijemo zaboraviti ni njihove porodice, poručio je Enver Krluč

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras su se pripadnici boračke populacije okupili u Domu mladih. Općina Centar je organizirala druženje kojem su prisustvovali članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i nekoliko stotina boraca Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

- Dragi prijatelji, nikada ne smijemo zaboraviti kako je nastajala naša domovina, kako su se Sarajlije goloruke branile od tada treće vojne sile u Evropi. Kao što ne smije izblijediti sjećanje na naše najhrabrije i najbolje sinove, tako ne smijemo zaboraviti ni njihove porodice. Zajedno sa lokalnom zajednicom realizujemo različite projekte, izgradili smo spomen obilježja, u kontinuitetu podržavamo najugroženije boračke porodice, stipendiramo djecu boračke populacije. Nećemo stati na tome - poručio je Enver Krluč, predsjednik Upravnog odbora Koordinacije boračkih udruženja Općine Centar.

Uručene su i 63 jednokratne novčane pomoći pripadnicima boračke populacije, a koje je osigurala Općina Centar, saopćeno je. 

Nedžad Ajnadžić, načlenik Općine Centar je istakao da fašizam u našoj domovini nažalost još nije pobijeđen.

- Mi se i dalje moramo boriti protiv fašizma, ali nećemo se umoriti. Naša okupljanja će biti tradicionalna svake godine u isto vrijeme. Da ne bi neko ispisivao historiju koja nema veze sa istinom onda mi moramo zapisivati i govoriti. Ukoliko ne budemo mi pisali osigurat ćemo prazan prostor i dobit ćemo još nekog Petera Handkea. Moramo bilježiti važne događaje, datume i ličnosti. Svi oni koji su dali doprinos odbrani Bosne i Hercegovine moraju biti dio naše svakodnevnice - rekao je Ajnadžić i dodao kako će se u narednim danima odati počast Paddy Ashdownu, Tadeuszu Mazowieckom, Aloisu Mocku i Mustafi Hajrulahoviću Talijanu.

Uskoro će biti izrađene njihove biste i postavit će se na najprometnijim šetnicama u općini Centar.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh