On je podsjetio da je jutros u ovoj bolnici preminuo 35-godišnji pacijent, koji je jedna od četiri žrtve Covid - 19 u RS-u u protekla 24 sata.

- Jutros rano nam je preminuo pacijent star samo 35 godina, što pokazuje da virus ne bira samo stariju populaciju. Radi se o osobi koja nije imala nikakav udruženi komorbitet - kazao je Kovačević.

On je upozorio da je broj kritično oboljelih u RS svakim danom sve veći.

- Sve veći broj je onih mlađe životne dobi i imaju dodatne simptome, znake i manifestacije ove bolesti - rekao je Kovačević.

On je istakao da je "zapanjujuća činjenica" da virus koji uništi pluća, bolesnicima uništava i bubrege.

- Temperatura od preko 40 stepeni koja ne pada. Nakon par dana pluća se oštete, a nedostatak vazduha je dominatni simptom. Oni koji su to preživjeli, opisuju to kao najstrašniji simptom i upoređuju ga sa neposrednim susretom sa smrću. Pacijent više ne može da diše, dajemo mu kiseonik na razne načine. Imaju stravičnu temperaturu, raspadanje organizma, bolove. .. Zastrašujuće je i kada to gledate sa strane - kazao je Kovačević.

On je podvukao da za koronavirus nema lijeka.

- Sve što preduzmemo kod nekih bolesnika, nažalost, ne daje rezultate - dodao je.

Kovačević je istakao i da zdravstveni radnici u RS "od marta nisu imali dana godišnjeg", da rade subotom i ndejeljom i da se "daju nesebično" .

- Proces liječenja je naša zadaća, ali je sprečavanje širenja infekcije zajednička zadaća - poručio je Kovačević.