Glumac iz serije "Seks i grad" Chris Noth u četvrtak je negirao optužbe za seksualno zlostavljanje koje su protiv njega iznijele dvije žene koje su kontaktirale časopis Hollywood Reporter.

Noth koji se nedavno ponovo pojavio u ulozi Face u nastavku serije rekao je za AFP da su njegovi kontakti s tim ženama 2004. i 2015. bili "sporazumni".

- Optužbe protiv mene koje su iznijele osobe koje sam upoznao prije više godina, čak i decenija, definitivno su lažne. Te su priče mogle biti prije 30 godina ili prije 30 dana – ne uvijek znači ne – to je granica koju nisam prešao - rekao je Noth (67) u pisanoj izjavi.

Hollywood Reporter objavio je te navode u četvrtak, nakon što su dvije anonimne žene, koje se ne poznaju, kontaktirale časopis u razmaku od nekoliko mjeseci.

Jedna žena je navela da ju je Noth silovao u svom stanu u zapadnom Hollywoodu 2004. nakon što je otišla vratiti knjigu koju joj je posudio kada su se sreli na bazenu zgrade. Tada je imala 22 godine i zbog povreda je otišla u bolnicu na šivanje, rekla je.

Druga žena rekla je da je bila na sastanku s Nothom u New Yorku 2015. kada ju je pozvao u svoj stan, gdje je navodno i napao.

Noth se nedavno pojavio u prvoj epizodi serije "And Just Like That…" u kojoj njegov lik umire od srčanog udara nedugo nakon vježbanja na biciklu Peloton.

Kompanija za tjelovježbu brzo je angažirala Notha da se pojavi u reklami koja naglašava zdravstvene prednosti njihovog proizvoda. Nakon optužbi Peloton je uklonio reklamu i povezane objave na društvenim mrežama.

Dvije žene rekle su za Hollywood Reporter da je obnovljeni publicitet oko Notha i nastavka "Seksa i grada" bio "okidač" koji ih je potakao da se oglase.

Noth je rekao da je "teško ne postaviti pitanja u vezi s tajmingom izlaska tih priča".

- Ne znam sa sigurnošću zašto se sada pojavljuju, ali znam ovo: nisam napao te žene - rekao je.

Policijska uprava Los Angelesa "istražuje izvještaj", rekao je glasnogovornik AFP-u.

Izvor: N1