navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Riznica vitamina

Znate li koliko je zdrav ječam, jača živce, štiti srce, snižava holesterol...

Ječam je jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih žitarica koja se u ishrani koristi već hiljadama godina a u narodu slovi kao sredstvo jačanja živaca, kao hrana koja uklanja stres i zamor.

Objavljeno: 27.11.2022. u 11:30
get url
text
Ječam

Ječam također snižava holesterol u krvi, pomaže funkcije organa za varenje, odstranjuje zatvor, štiti srce i krvne sudove, te preventivno djeluje protiv raka.

Obiluje nezasićenim masnim kiselinama tj. 35 posto njih koje smanjuju holesterol u krvi što nije slučaj ni sa jednom drugom žitaricom.

Odlikuje se visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora. Sadrži selen i bakar koji su važni sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala a selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

Ječam je bogat vitaminima E, A i D, B, posebno se ističu vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina te vitamin B12 koji je inače rijedak u žitaricama.

Zbog značajnog udjela vlakana snizuje povišen nivo holesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.

Ljekovita svojstva ječma spominju se i u islamskoj tradiciji kada je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, govorio o jelu Telbina: "Jelo Telbina je sredstvo za osvježenje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio tuge."

Ovo jelo konstantnim uzimanjem pozitivno utječe na živce, lijek je za depresiju i probavu. Temeljni sastojak ovog jela jeste integralno ječmeno brašno.

Telbina se pravi tako što dvije-tri kašike integralnog ječmenog brašna (u zavisnosti koju gustoću želite) dodate u jednu i pol času mlijeka ili vode. Kuha se 10-15 minuta na niskoj temperaturi. Zasladiti se može medom ili šećerom. Nezaslađenu telbinu možete dodavati u čorbe i ostala slana jela.