Međunarodni dan muškaraca je prilika i da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu

Danas je obilježen Međunarodni dan muškaraca, koji se već 20 godina slavi širom svijeta, s ciljem da istakne pozitivne muške uzore i značaj brige o zdravlju muškaraca i dječaka, koje oni često zanemaruju. Obilježavanjem 19. novembra se želi skrenuti pažnja da muškarci imaju kraći životni vijek od žena i da bi trebalo da više brinu o svom zdravlju.

Ovaj dan prvi put je obilježen 19. novembra 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, a danas se slavi u preko 60 država. Za to je zaslužan doktor Jerome Tilaksing sa Univerziteta West Indis.

- Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći: "Pa dobro, postoji Dan očeva", ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi. Šta je s mlađim momcima, tinejdžerima? - objasnio je on.

Život muškaraca često se povezuje s fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju.

Međunarodni dan muškaraca je prilika i da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu.