navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uručene nagrade

Zlatni medvjed filmu "Nema zla" iranskog reditelja Mohammada Rasoulofa

Dodijeljene su nagrade 70. Berlinalea, prvoga pod vodstvom novog tima koji predvode Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian, a pobijedio je film "There Is No Evil" ("Nema zla"), iranskog reditelja Mohammada Rasoulofa, koji je uspio napraviti film unatoč zabrani snimanja u Iranu.

Objavljeno: 29.02.2020. u 22:10
get url
text

Festival je počeo 20. februara neposredno nakon terorističkog napada u Njemačkoj u gradu Hanau, te uz strah od globalnog širenja koronavirusa, a završio se uz najavu protesta aktivista koji su htjeli skrenuti dodatnu pažnju na klimatske promjene.

Iz Festivala su javili da su s aktivistima postigli dogovor, ali i najavili moguće incidente na crvenom tepihu.

Ipak, Festival je uspješno priveden kraju, nagrade su dodijeljene, a još sutra na programu su projekcije za javnost.

Ovogodišnji žiri takmičarskog programa činili su: Jeremy Irons, Bérénice Bejo, Bettina Brokemper, Annemarie Jacir, Kenneth Lonergan, Luca Marinelli i Kleber Mendonça Filho.

Rasoulof nije se dao utišati i snimio je, pišu mediji, vrlo kritički film koji oštro osuđuje praksu smrtne kazne u Iranu.

On ima i zabranu putovanja, pa nije došao ni na premijeru svog filma u Berlin, niti na dodjelu nagrada. Umjesto njega Zlatnog medvjeda preuzeli su članovi njegove ekipe.

 

Srebrenog medvjeda osvojila je Eliza Hittman za film "Never Rarely Sometimes Always", dok je najboljim rediteljem proglašen koreanac Hong Sang-soo za film "The Woman Who Ran".

Najboljom glumicom proglašena je Paula Beer za ulogu u filmu "Undine", a za najboljeg glumca proglašen je Elio Germano za italijanski film "Hidden Away".

Srebrenog medvjeda za najbolji scenarij dobio je "Bad Tales" Damiano i Fabio D’Innocenzo), za kameru je nagrađen Jurgen Jurges za "DAU. Natasha", a posebnu nagradu žirija dobio je film "Delete History" Benoît Delépine i Gustave Kerven).

U Novom programu Encounters najboljim je filmom proglašen "The Works And Days (Of Tayoko Shiojiri In The Shiotani Basin)" (CW Winter i Anders Edström), dok je posebnu nagradu žirija dobio "The Trouble With Being Born" (Sandra Wollner), dok je posebno priznanje dobio Matías Piñeiro za film "Isabella".

Nagradu za najbolji dokumentrani film dobio je "Irradiated" Rithyja Panha, a posebno priznanje je pripalo filmu "Notes From The Underworld“ (Tizza Covi i Rainer Frimmel).

Srpski film "Otac" Srđana Golubovića, osvojio je nagradu publike u programu Panorama, kao i nagradu Ekumenskog žirija.