Kao supruge predsjednika, američke prve dame moraju se pridržavati određenih pravila koja nalaže život u Bijeloj kući.

On podrazumijeva i brojne privilegije, ali i dužnosti, pa i neka ograničenja koja prve dame moraju poštovati.

I nova američka prva dama Jill Biden susrest će se sa svim tim odredbama.

Dozvoljeno im je dekorirati samo dio Bijele kuće

Prva dama smije dati lični dodir dekoriranju dijela Bijele kuće u kojem živi, na drugom i trećem spratu, dok u drugim prostorijama to nije dozvoljeno. To se naročito odnosi na historijske sobe koje pripadaju američkom narodu, a ne porodicama koje žive u Bijeloj kući. Ako želi nešto izmijeniti u tim historijskim gostinjskim apartmanima, poput Lincolnove spavaće sobe ili bilo koje druge prostorije otvorene za javnost koja se nalazi u prizemlju ili na prvom spratu, prva dama mora za to tražiti odobrenje Odbora za očuvanje Bijele kuće.

Ne smiju primati poklone od stranih vlada

Poklone koje američki predsjednik i prva dama dobiju od stranih vlada smatraju se poklonima za Sjedinjene Američke Države, a ne za njihovu porodicu. Postoje neke iznimke (primjera radi, ako je poklon male novčane vrijednosti), ali većinom tim poklonima upravlja Nacionalna uprava za arhiv i evidenciju.

Ne smiju otvarati prozore na Bijeloj kući

U intervjuu s Oprahom Winfrey, bivša prva dama Michelle Obama otkrila je da se u Bijeloj kući ne smiju otvarati prozori. Njena kćerka Sasha jednom je otvorila svoj prozor i odmah su počeli stizati pozivi s upozorenjem da odmah zatvore prozor. Nikad ga više nisu otvarali.

Moraju platiti lične troškove

Kao i svi drugi, od porodice američkog predsjednika očekuje se da plati stvari poput hrane, odjeće i higijenskih potrepština koje koristi. Ured računovođe svaki mjesec pripremi račun sa svim troškovima koji se dostavlja predsjedniku i prvoj dami.

Smiju prihvatiti dizajnersku odjeću kao poklon, ali postoji "caka"

Ako dizajner pokloni odjeću predsjedniku ili prvoj dami, oni je smiju nositi samo jednom i nakon toga je moraju donirati. Haljine koje su nosile na inauguraciji, Melania Trump i Michelle Obama donirale su institutu Smithsonian. Naravno, prve dame smiju kupovati dizajnersku odjeću, ali očekuje se da za nju plate punu cijenu, kao i svi drugi.

Ne smiju voziti

Hillary Clinton i Michelle Obama priznale su da im je tokom života u Bijeloj kući nedostajalo da same voze automobil. Čak i nakon odlaska iz Bijele kuće, Michelle je otkrila da joj Tajna služba i dalje ne dopušta da vozi vlastiti automobil.

Ne dobijaju plaću za svoj rad u Bijeloj kući

To je zapravo pametan politički potez. Bijela kuća jako puno ovisi o neplaćenom i neslužbenom statusu prve dame. To ima i svoju prednost, da mogu "iskoristiti" osobu koja se čini kao apolitična, bez ikakvog učestvovanja u političkim ishodima.

Očekuje se da se bave dobrotvornim radom

Od svake prve dame očekuje se da će se angažirati oko nekog društvenog pitanja i baviti se njim. Lady Bird Johnson prva je službeno započela s ovom tradicijom baveći se zaštitom okoline, no i prve dame prije nje sudjelovale su u humanitarnom radu.

Smiju zadržati svoj posao

Prve dame Sarah Polk, Eleanor Roosevelt i Bess Truman bavile su se svojim poslovima dok su njihovi muževi bili predsjednici. I nova prva dama Jill Biden rekla je kako namjerava nastaviti predavati na koledžu i nakon što se sa suprugom Joeom Bidenom useli u Bijelu kuću.

Ne moraju živjeti u Bijeloj kući

Melania Trump nije se uselila u Bijelu kuću odmah nakon inauguracije Donalda Trumpa 2017. godine. To je bilo zato da njihov sin Barron ne bi morao prekidati tekuću školsku godinu, pa je Melania ostala s njim u New Yorku dok ne završi razred.

Izvor: Faktor