navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Borba protiv infekcija

Zimi smo češće bolesni, ovaj vitamin je ključan za imunitet

Tokom zimskih mjeseci podložniji smo infekcijama i bolestima.

Objavljeno: 04.12.2021. u 08:54
get url
text

Osim njih javljaju se i glavobolje, bolovi u kostima, vratu i leđima a javljaju se i anksiozna i depresivna stanja.

Nekoliko je razloga za takva stanja. Naime, hladno vrijeme pogoduje razvoju rinovirusa koji su najčešći uzročnici prehlada, a niska vlažnost zraka omogućava bolji prijenos virusa.

Također, zimi smo češće u zatvorenom prostoru, gdje se virusi lakše prenose, a naš imunitet slabi i zbog smanjene fizičke aktivnosti.

Jak imunitet je ključan u borbi protiv infekcija i u održavanju stabilnog raspoloženja, a jedan od njegovih glavnih faktora je vitamin sunca, vitamin D kojeg nam zimi nedostaje.

Vitamin D svoj sunčani nadimak duguje procesu pri kojem ga naše tijelo sintetizira iz sunčeve svjetlosti od aprila do septembra.

Odrasle osobe bi se tokom navedenih mjeseci trebale svakodnevno izlagati sunčevoj svjetlosti barem 15 minuta od 10 do 15 sati, bez korištenja kreme za sunčanje. No, kako znamo i da je taj period često opasan za zdravlje kože, važno je ne pretjerivati, nego se držati preporuka ljekara.

Iako nas jesen i zima ponekad nagrade sunčanim danima, vitamin D se tokom tih godišnjih doba ne može sintetizirati jer je sunce preslabo i UVB zrake ne prodiru do kože pod uglom koji je za to potreban pa njegov nivo u organizmu opada.

Manjak vitamina D možete prepoznati ako primijetite da u posljednje vrijeme osjećate dugotrajnu iscrpljenost i umor, imate problema sa spavanjem, zubima, ali i zglobovima. To se događa jer smanjene količine vitamina D u tijelu mogu utjecati na slabost kostiju i češće bolove i grčeve u mišićima.

Promjene raspoloženja i češće padanje u depresivna stanja najčešće povezujemo sa stresom ili genetikom, no važan faktor u stabilizaciji raspoloženja je i vitamin D.

Primjećujete li kod sebe neke od navedenih simptoma, trebali biste početi uzimati vitamin D3 kao dodatak prehrani tokom zimskih mjeseci.

Idealno bi bilo kada biste i ishranom unosili dovoljno vitamina D, najviše ga ima u jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima. Ribu je dobro konzumirati barem dva puta sedmično, a jednom sedmično biste na svoj meni mogli uvrstiti i losos, tunu, skušu ili sardinu jer sadrže veće količine vitamina D.