navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti trenera

Želite trbušne mišiće dovesti u red: Evo šta ne biste nikako trebali raditi tokom vježbanja

Trbušni mišići područje je koje mnoge iritira, jer nisu zadovoljni izgledom.

Objavljeno: 12.01.2022. u 20:52
get url
text

Iako se često obećavaju jednostavni trikovi za "ravne" ili "zategnute" trbušne mišiće, činjenica je da se promjene ne događaju preko noći, kao i da postoji cijela nauka za ciljanje različitih područja tijela, uključujući trbuh – te je važno pravilno vježbati kako bi svaki trening prošao bez povreda.

Šta ne biste trebali raditi na treningu trbušnih mišića:

Ravan trbuh ne bi smio biti cilj vašeg treninga

Nemojte se voditi time šta vidite po društvenim mrežama. Svako je tijelo drugačije, a opsjednutost izgledom na različitim područjima neće vam poslužiti. Izvođenje trbušnjaka pomoći će vam da razvijete snagu, ali vam je potreban kardio i raznoliki niz vježbi kako biste vidjeli promjene u izgledu te, ono važnije, osjećaju vašeg tijela.

Nemojte trenirati trbušnjake svaki dan

Morate dati mišićima vremena za odmor između treninga. To ne samo da vam omogućuje vježbati učinkovitije i s boljim rezultatima, nego također pomaže u stjecanju snage i izdržljivosti. Naravno, ne znači da biste trebali preskočiti teretanu – samo se usredotočite na različite mišićne grupe uzastopnih dana, ili radite vježbe istezanja.

Nemojte stavljati ruke iza vrata tokom trbušnjaka

Ovo je česta greška koju rade i iskusniji. Mnogi misle da stavljanje ruku iza glave nudi optimalnu podršku dok radite trbušnjake, no to bi zapravo moglo dovesti do povreda vrata jer biste mogli povući vrat tokom treninga.

Umjesto toga, stavite ruke uz uši ili prekrižite preko prsa. Ako morate imati ruke iza glave, zamislite narandžu ispod brade kako vam se glava ne bi savijala prema naprijed pri svakoj seriji vježbi.

Nemojte naprezati leđa

Obavezno držite kiščmu poduprtom tokom treninga trbušnjaka. Iako je razvoj vaše temeljne snage važan za sprečavanje bolova u leđima i povreda leđa, budite sigurni da radite vježbe tempom koji će vam udobno omogućiti kontrolu nad pokretima leđa. Primjera radi, prebrzo ponavljanje trbušnjaka povećava rizik od naprezanja leđa.

Uvijek zategnite trbušne mišiće kako biste zaštitili kičmu tokom bilo koje vježbe koju izvodite. Ako treba, podsjećajte se naglas dok vam ne uđe u naviku.