navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Život u pandemiji

Želite online vježbati: Stručnjaci savjetuju kako izabrati pravi trening

Želite početi online trening, ali ne znate kako izabrati pravi? Obratite pažnju na signale koji bi mogli dati odgovor - da li ste odabrali adekvatan program.

Objavljeno: 17.01.2022. u 20:58
get url
text

Ne zaboravite da će vam biti potrebni i neki rekviziti poput prostirke, tegova, elastične trake…

Ima li trener znanje i kvalifikacije?

Zadivljujući set trbušnjaka nije isto što i obrazovanje i iskustvo u radu s klijentima. Prije nego što ukucate podatke sa svoje kreditne kartice, obavezno pretražite ime trenera na Googleu i društvenim mrežama, kako biste procijenili ima li adekvatne licence i, što je također važno, kakva su iskustva drugih korisnika.

Optimalne opcije: trener čiji vam je rad odranije poznat, već ste s njim trenirali uživo, dobili ste za njega preporuke ili ga neko vrijeme pratite online i vježbali ste uz njegove besplatne treninge na YouTubeu ili Instagramu.

Da li su objašnjene modifikacije vježbi?

Idealno je ukoliko postoje posebni programi za početnike, vježbače srednjeg nivoa i one napredne. Međutim, trebalo bi postojati makar uputstvo kako da određenu vježbu podignete na viši nivo, i još važnije, kako da je učinite lakšom za izvođenje. Ako nema toga, tražite dalje.

Postoji li raznovrsnost pokreta?

Prema idealnom planu, pokreti bi trebali biti višedimenzionalni, tj. da prolaze kroz sve tri ravni – sagitalnu (naprijed-nazad), frontalnu (lijevo-desno) i transverzalnu (rotacije i uvrtanja). Vježbanje u svim pravcima znači da treningom gradimo snagu, mobilnost i balans, koje ćemo moći da koristimo u svakodnevnim situacijama.

Zapamtite, važno je da trening bude funkcionalan.

Ima li zagrijavanja i opuštanja?

Lagano desetominutno zagrijavanje prije treninga apsolutno je neophodno da biste se zaštitili od mogućih povreda. Još jedan ključni pokazatelj dobro vođenog treninga je da se intenzitet postepeno pojačava. Drugim riječima, ako program koji ste odabrali počinje – iz neba, pa u rebra – s tri seta skoka iz čučnja, momentalno ga otpišite.

Također, trener bi trebao da vas nakon treninga provede i kroz opuštanje, jer je ono važno – i za vašu sigurnost i za dalji napredak.

Primjećujete li napredak?

Ako iz sedmice u sedmicu radite jedno te isto, doći ćete do određenog nivoa, a zatim ćete stagnirati. Uz to ćete se, najvjerovatnije dosađivati. Umjesto toga, svakih nekoliko sedmica trening bi trebalo intenzivirati, a to se može učiniti na različite načine, povećanjem težina koje se podižu, većim brojem ponavljanja, dodavanjem setova i smanjivanjem vremena odmora između njih.