navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tegobe

Zdravstvena stanja koja se mogu pogoršati ako jedete paradajz

Iako je paradajz načelno vrlo zdrav, kod osoba koje imaju određene zdravstvene teškoće može uzrokovati tegobe.

Objavljeno: 13.07.2020. u 22:52
get url
text

Ako imate neki od simptoma koje navodimo, razmislite o tome da smanjite konzumaciju ili u potpunosti izbacite paradajz na tri do četiri sedmice iz svoje prehrane pa ćete vidjeti kako će vaše tijelo reagirati.

Paradajz može izazvati refluks želučane kiseline

Paradajz sadrži mnogo kiseline i zbog toga može izazvati žgaravicu kod ljudi sa želučanim problemima poput gastritisa i gastroezofagealne refluksne bolesti. Čak i ako ste zdravi, ali jedete puno paradajza ili sosa od paradajza, možete završiti s tim neugodnim simptomima.

Kod nekih osoba izaziva bolove u zglobovima

S obzirom na to da paradajz u sebi sadrži alkaloid zvan solanin koji stvara kalcij, njegovo nakupljanje može uzrokovati upalu, bol i oticanje u zglobovima.

Bubrežni bolesnici trebaju dozirati količinu

Kao što je već spomenuto, paradajz dovodi do nakupljanja kalcija u tijelu, a bogat je i oksalatom - tvari koja se ne prerađuje, ako se u tijelo unosi jako velikim količinama to može rezultirati bubrežnim kamencom. Paradajz je također bogat kalijem koji može narušiti rad bubrega. Zbog toga, ako već patite od problema s bubrezima, imajte to na umu.

Moguće su i alergijske reakcije

Paradajz u sebi sadrži spoj zvan histamin. On jača imunološki sistem u borbi protiv stranih tijela. Alergijske reakcije na paradajz veoma su rijetke, a obično dolaze u formi osipa i oteklina na jeziku. Osobe kojima je dijagnosticirana alergija na paradajz mogu dobiti i ozbiljnije simptome.

Paradajz može aktivirati sindrom iritabilnog crijeva

Ako patite od sindroma iritabilnog crijeva (SIC) paradajz može potaknuti vaše simptome. Ti simptomi uključuju proljev, bolne grčeve, nadimanje, plinove i zatvor. Ako je to slučaj kod vas onda je najbolje da se držite podalje od kiselih namirnica poput paradajza i umaka od paradajza.

Kod pretjeranog konzumiranja izaziva likopenodermiju

Likopen je vrsta pigmenta koji se također nalazi u paradajzu. Kada ga konzumirate u normalnoj količini, izvrstan je za zdravlje srca, ali ako ga konzumirate pretjerano može dovesti do promjene boje kože, poznate kao likopenodermija.

Paradajz može iritirati urinarni trakt

Hrana koja sadrži visoku količinu kiseline, poput paradajza, može iritirati vaš mjehur, to naravno u slučaju ako pretjerate. To se događa u iznimnim slučajevima prekomjerene konzumacije, stoga ne zaborivimo da je likopen iz kuhanog paradajza izvrstan za zdravlje prostate.

Konvencionalno uzgojen paradajz ima visok nivo pesticida

Paradajz koji nije uzgojen organski sadrži dosta ostataka pesticida. Te hemikalije mogu biti vrlo štetne za vaše zdravlje, pa je najbolje uložiti u kvalitetan i organski uzgojen paradajz.

Pretjerano konzumiranje može pogoršati simptome autoimune bolesti

Paradajz je dio grupe biljaka nazvanih noćne sjene, zajedno uz paprike, patlidžan i krompir. Alkaloidi u noćnim sjenama mogu pogoršati upale u tijelu, što je loše za osobe s autoimunim bolestima. Bilo je svjedočanstava osoba oboljelih od autoimunih bolesti koji su iz prehrane izbacili te vrste povrća i tvrdili su da im se zdravlje poboljšalo u cjelini.