navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti stručnjaka

Zašto vlažne maramice nikako ne biste trebali koristiti?

Vlažne maramice načinjene su od poliestera kojem trebaju stoljeća da se raspadne. One zagađuju okoliš, mora i začepljuju odvode, ali svakodnevica su većine ljudi. Koristimo ih za gotovo sve - skidanje šminke, čišćenje namještaja, brisanje bebine guze, ruku, tipkovnica...

Objavljeno: 06.04.2022. u 18:14
get url
text

One su postale vodeći uzrok zagađenja plaža, objavilo je britansko Društvo za očuvanje mora, ali uzrokuju i druge poteškoće. Stručnjaci su ustanovili da mogu biti uzročnici alergijskih reakcija, a posebno se ne preporučuju za bebe. Procjenjuje se da se na svaku bebu potroši između 1500 i 2250 vlažnih maramica do njene treće godine.

Njihova nježna koža koja još uvijek nije potpuno zrela, porozna je i osjetljiva na sve vanjske faktore pa tako upija i sve negativno iz vlažnih maramica. Za njih je najbolje koristiti obične pamučne blazinice namočene u toploj vodi i tako im brisati guzu. Mogu se prati i pod toplom vodom te ih potom obrisati peškirom. Dermatitis i ekcemi sve su učestaliji kod beba i kod roditelja na rukama, a stručnjaci ih povezuju najviše s vlažnim maramicama.

Najopasniji sastojak zbog kojeg se takve alergije i mogu javiti je methylisothiazolinone (skraćeno: MI), kojeg je Američko društvo za kontaktni dermatitis proglasilo alergenom godine 2013. Evropska komisija zabranila je njegovo korištenje u svim proizvodima koji mogu ostati na koži.

Umjesto da koristite vlažne maramice, radije operite ruke vodom i sapunom. To je puno efektnije nego čistiti ih s maramicama, koje su se pokazale kao najmanje učinkovite u čišćenju ruku. Osim toga, antibakterijski sastojci mogu potaknuti otpornost na antibiotike.

Vlažne maramice za skidanje šminke dermatolozi ne podržavaju jer sadrže hemikalije slične deterdžentu. Ako su prejake, iziritirat će vam kožu, a mnoge koje sadrže alkohol mogu dodatno i isušiti kožu. Kozmetička dermatologinja dr. Sam Bunting preporučuje pamučne blazinice i micelarnu otopinu kao najnježniju opciju za kožu, piše Daily Mail.