navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Male tajne

Zašto posteljinu ne treba zatezati odmah nakon ustajanja te koje su greške pri namještanju kreveta?

Kako namjestiti krevet u konačnici zavisi od ličnih preferencija, ali postoje neki savjeti koji ne samo da će učiniti da vaš krevet izgleda urednije, već će ga učiniti i udobnijim, a vi ćete imati manje šansi za alergijske reakcije.

Objavljeno: 25.01.2023. u 12:10
get url
text

1. Pogrešno stavljanje posteljine

Ako vaša posteljina odbija da ostane na mjestu, to se obično svodi na jedan od dva razloga:

Pogrešno je stavljate: pogledajte poleđinu vaše umetnute posteljine. Jedan od četiri kutna džepa imat će etiketu ušivenu u unutrašnji šav. Za savršeno neklizajuće pristajanje, džep sa etiketom pripada donjem lijevom uglu dušeka. Lijevo je zasnovano na vašem pogledu kada ležite u krevetu na leđima.

Dubina džepa čaršafa je pogrešna: Ovih dana dušeci dolaze u širokom rasponu debljina, a dubina džepova na posteljini varira u skladu s tim. Kada uklopljena posteljina nema odgovarajuću dubinu džepova za vaš krevet, uglovi će lako skliznuti (jer su džepovi preplitki za vaš dušek) ili neće držati čaršaf zategnutim (jer su preduboki). 

2. Kupovina nekvalitetnih čaršafa

Čaršafi imaju moć poboljšati ili uništiti vaš kvalitet sna. Evo šta trebate znati, kako biste bili mirni:

Pravilo, 100 posto pamučni čaršaf: Pamučni čaršafi omogućavaju vašoj koži da diše i manje je vjerovatno da će se pojaviti mrlje od sintetičkih tkanina. Također, ti čaršafi vremenom postaju mekši. 

Vrsta pamuka, a ne broj niti: Veliki broj niti ne znači nužno da je pamuk dobrog kvaliteta. Vrsta pamuka je bolji pokazatelj. 

Temperatura je bitna: Bilo da spavate na pjenastom dušeku koji zadržava toplinu ili ste skloni noćnom znojenju, pamučne posteljine će vas držati hladnijim jer prirodno uklanjaju vlagu. Međutim, ako vas vaše pamučne posteljine ne održavaju suhima, isprobajte posteljinu s pamukom pomiješanim s Lyocellom, ekološkim vlaknima za koje se zna da upijaju vlagu.

Mijenjajte posteljinu jednom sedmično: Prljava posteljina može biti neugodna. Mijenjanje posteljine barem svakih sedam dana je neophodno za udobnost.

3. Pospremanje kreveta 

Ako ste skloni alergijskim reakcijama na grinje, onda najbolje vrijeme za pospremanje kreveta nije odmah nakon što se probudite.

Grinjama su potrebne dvije stvari da bi preživjele: vaša koža, koja se ljušti, za žvakanje i vlažan prostor za hidrataciju. Alternativno, ako ostavite svoj krevet nepospremljen sat ili dva, zrak i svjetlost će isušiti vlagu, što usisava život iz grinja.

4. Preusko uvlačenje posteljine

Ako vam je posteljina prečvrsto zategnuta to može stvoriti neugodno okruženje za spavanje. Zbog toga je razvijen jedinstveni sistem kopčanja koji pričvršćuje gornji dio čaršafa. Rezultat je posteljina koju nikada ne treba ugurati i koja ne ispada. Ne samo da ovaj jedinstveni dizajn sprečava neudobnost, već i sprečava da presvlake skliznu sa ili oko dušeka.

5. Gubljenje vremena na peglanje posteljine

Zaista nema razloga da gubite vrijeme peglajući posteljinu – čak i ako mrzite bore – iz jednog od dva razloga:

Bore se mogu spriječiti: Ako mrzite naborane posteljine, ne dozvolite im da se naboraju. Stavljanje dok su još vruće iz sušilice trebalo bi riješiti problem.

Naborana posteljina može biti lijepa: neke prodavnice prodaju namjerno naboranu posteljinu, koja može dodati teksturu spavaćoj sobi. Korištenje ove posteljine također će pomoći da se maskiraju sve bore nastale tokom pranja.

6. Dijeljenje posteljine

Čak i ako dijelite krevet, to ne znači da morate dijeliti posteljinu. Na taj način nećete morati da trpite pokrivače koji su vam previše topli ili hladni.

Umjesto toga, odlučite se za pojedinačnu ćebad i čaršafe. Možete velikim jorganom ili laganom dekom prekriti zasebnu posteljinu kada ujutro pospremate krevet, kako bi vaš krevet vizuelno izgledao ljepše.

7. Ignorišite gomilu jastuka

Ne zaboravite jastuke kada je u pitanju pranje posteljine. Ne samo da zarobljavaju prljavštinu, ulje i bakterije, koje mogu uzrokovati akne, već mogu uhvatiti i alergene koji izazivaju kihanje, astmu i krvave oči. Evo kako možete očistiti nered:

Perite jastučnice svake sedmice. Čuvajte sve svoje jastuke zaštićenim navlakama za grinje koje perete svakih nekoliko sedmica. Jastučnice se postavljaju preko pokrivača za grinje. Ako imate ukrasne jastuke koji se ne mogu prati, bacite ih.