navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Možda niste znali

Zašto na sportsku odjeću ne stavljati omekšivač, kako sa majice ukloniti miris znoja

Većina zna kako pravilno prati veš. Odvojite obojenu od bijele odjeće i stavite u veš-mašinu sa deterdžentom i omekšivačem. No, prema Deyanu Dimitrovu, direktoru kompanije LaundryHeap, usluge pranja i hemijskog čišćenja veša, postoji još puno toga, a neki od nas su možda cijelo vrijeme pogrešno prali odjeću.

Objavljeno: 02.06.2020. u 20:28
get url
text

On za Mirror podijelio neke od svojih najboljih savjeta za pranje veša.

Kaže da odjeću, prije nego što je stavite u mašinu, treba izvratiti.

- Okretanje odjeće iznutra prije pranja osigurava da vanjski sloj ne poprimi boju i dlačice od drugih predmeta u mašini - objašnjava Dimitrov.

Osim toga, možete koristiti za to namijenjene maramice na kojima se zadržava boja tako da ne budete u strahu hoće li vam neka odjeća promijeniti boju nakon pranja.

- Opće pravilo je da kada veš perete sa unutrašnje strane produžujete joj rok trajanja tako da bi bilo mudro pridržavati se ovog savjeta - dodaje Dimitrov.

Još jedna greška koju ljudi čine je - stavljanje previše deterdženta.

- Česta je zabluda da će upotreba više deterdženta bolje oprati odjeću. Zapravo je suprotno – ističe Dimitrov.

- Upotreba previše deterdženta stvorit će višak sapuna koji će tamo zarobiti prljavštinu, bakterije i mirise, umjesto da ih uklanja. Uvijek se pridržavajte preporučene doze - govori Deyan.

Tvrdi da omekšivač ne biste trebali koristiti tokom pranja sportske odjeće.

- Odjeća za trening i druge aktivnosti obično se izrađuje od sintetičkih materijala koji dobro djeluju na zaštitu od znoja i održavaju nas "hladnim" tokom vježbanja. Omekšivač tkanine ne reagira dobro na te materijale - dodaje Deyan.

Omekšivači djeluju tako da na odjeći ostavljaju voštani premaz kako bi ona bila mekša. No, na sportskoj odjeći to sprečava njenu sposobnost da zaštiti od znoja.

Da biste to izbjegli, u potpunosti preskočite omekšivač ili se odlučite za prirodnu alternativu: ulijte pola šoljice bijelog sirćeta u dio predviđen za deterdžent mašine tokom posljednjeg ciklusa ispiranja.

A što se tiče temperature ciklusa pranja, odjeću za trening i bilo koju drugu koja sadrži elastin najbolje je prati na niskim temperaturama.

- Toplina može oštetiti elastičnost odjeće, a unatoč tome što odjeća za trening može biti jako prljava, treba je prati na niskim temperaturama – kaže Dimitrov.

Isto tako, odjeću za trening i onu sa elastinom osušite na svježem zraku. Nikako nemojte koristit sušilice ili radijatore.

Dimitrov preporučuje da odjeću koja se čuje znojem prije pranja u veš-mašini natopite u otopini vode kojoj ste dodali šoljicu bijelog sirćeta, sat prije pranja.

To će pomoći u uklanjanju neugodnog mirisa znoja sa odjeće.