Neka od sredstava za čišćenje i dezinfekciju koja imate kod kuće mogu poslužiti i za detinfekciju automobila, ali valja imati na umu da se površine u automobilima razlikuju od onih u kuhinjama i kupatilima, pa stoga nisu sva primjenjiva.

Ako se u automobilu vozio, ili je njime upravljao, neko ko je pokazivao simptome bolesti, ili znate da se nakon vožnje u vašem automobilu razbolio, važno je očistiti i dezinficirati sve površine koje je ta osoba mogla dodirivati.

Osim ručki vrata, volana i ručice mjenjača, to može biti i bilo koja tipka, ekran osjetljiv na dodir, retrovizor, ručice brisača ili pokazivača smjera, ali i nasloni za ruke ili ručice za podešavanje sjedišta.

Ne zaboravite očistiti vanjske ručke na vratima, a za temeljitije čišćenje unutrašnjosti, razmislite o tome gdje sve mogu pasti kapljice kad kihnete ili kašljete.

Okrećete li glavu u stranu, razmislite i o detaljnijem čišćenju prostora oko prozora s vozačeve strane i konzole.

Ne zaboravite u obzir uzeti i mjesta na koja bi pale kapljice pljuvačke i sline kada kihnu ili kašlju putnici u vozilu.

Vozite li u automobilu djecu, dodatan trud morat ćete uložiti u čišćenje i pranje autosjedalica i svih igrački koje koriste tokom vožnje automobilom.

Vozite li taksi, unajmljeni automobil, automobil kompanije za dijeljenje automobila, ili živite u području koje bilježi brojne slučajeve zaraze, redovno čišćenje ovih površina obavezno je.

Unutrašnjost automobila je osjetljivija od radne površine u kuhinji ili sudopera, pa prilikom čišćenja vodite računa da ne oštetite površinu.

Alkoholne otopine koje sadrže najmanje 70 posto alkohola učinkovite su protiv koronavirusa, a Jeff Stout, izvršni direktor kompanije Yanfeng Automotive Interiors, najvećeg svjetskog dobavljača dijelova za unutrašnjost automobila, kaže za časopis „Consumer Reports“ da se gotovo svaki dio unutrašnjosti vozila može čistiti izopropilnim alkoholom.

- Koristimo ga za čišćenje mrlja ili bilo kojeg detalja do posljednje minute prije isporuke - objašnjava Stout i dodaje da su svi proizvodi kompanije, od plastičnih i kromiranih dijelova, do imitacije kože testirani kako bi se utvrdilo da ih iziloženost izopropilnom alkoholu ne oštećuje. Moguće je čak, kaže Stout, alkoholom trljati i presvlake od mehke tkanine kako biste ih dezinficirali.

Ono što nikako ne biste smjeli koristiti za dezinfekciju unutrašnjosti automobila su izbjeljivači i vodikov peroksid. Premda mogu uništiti koronavirus, najvjerovatnije će uništiti i presvlake u automobilu.

Isto tako, sredstvima za čišćenje na bazi amonijaka nikako ne biste smjeli čistiti ekrane osjetljive na dodir, jer mogu oštetiti premaze protiv odbljesaka i otisaka prstiju.

Energično pranje sapunom i vodom također može uništiti koronavirus, kojeg na okupu drži zaštitna ovojnica. Uništavanjem te ovojnice, koja mu pomaže da zarazi ostale ćelije, možemo ga učinkovito razoružati.

- Trenje tokom čišćenja također učestvuje u uništavanju koronavirusa. Želite li učiniti najviše što možete sa svim što imate, čak voda i sapun mogu otkloniti rizik - kaže dr. Stephen Thomas, šef odjela zaraznih bolesti i direktor globalnog zdravlja na Upstate Medical University u gradu Syracuse.

Za većinu unutrašnjosti automobila sapun i voda su sigurni, posebno za tkanine i stariju kožu koja je možda već ispucala.

Larry Kosilla, direktor kompanije koja proizvodi sredstva za njegu svakog detalja na automobilima i voditelj popularnog YouTube kanala o uređivanju automobila, savjetuje da pripazite da ne čistite previše grubo.

Većina koža i imitacija koža u automobilima ima zaštitne uretanske premaze koji su postojani za čišćenje alkoholom. Međutim, čišćenje alkoholom vremenom može kožu učiniti osjetljivijom na oštećenja i promjenu boje.

- Preporučujemo jednostavan sapun i vodu za čišćenje mjesta i mrlja na enterijerima obloženim kožom - kaže Dara Ward, direktorica marketinga u kompaniji Katzkin koja proizvodi kožne dijelove unutrašnjosti vozila.

Većina kože obojena je, a preintenzivno pranje može ukloniti boju.

Kosilla kaže kako su mu se vlasnici automobila znali žaliti da im je svijetla koža sve prljavija što je više ribaju te objašnjava da ne postaje koža prljavija, nego se ribanjem uklanja boja s površine.

Nakon čišćenja kožne presvlake nečim što ubija koronavirus, preporučljivo je tretirati je i kavlitetnim sredstvom za čišćenje kože, a potom i kvalitetnim omekšivačem kože.

Kosilla upozorava da kod čišćenja presvlaka od tkanine nije dobro koristiti previše vode i sapuna.

- Puno sapunice nije poželjno jer ako to napravite nikada je nećete moći ukloniti. Ako još kroz tkaninu natopite podlogu, mogli biste dobiti ustajali miris u vozilu i potaknuti rast plijesni - napominje Kosilla i savjetuje da radije tkaninu lagano protrljate sredstvom koje ste pripremili od malo vode i deterdženta za veš.

Ono što se preporučuje jeste da sve površine čistite krpom od mikrovlakana. Izrađene su od tkanine koja se sastoji od sićušnih petlji koje čestice prljavštine i prašine brišu i hvataju prije nego što bi mogle ogrebati osjetljive i sjajne plastične površine.

I na kraju, čišćenjem i dezinfekcijom vozila nećete napraviti puno ako zaboravite oprati ruke prije i poslije svake vožnje. Ova navika dobra je i kad nema opasnosti od širenja koronavirusa, jer tako upravljač i ostale često dodirivane površine u automobilu neće izgledati prljavo.

- Možete očistiti i dezinficirati upravljač, ali ako imate prljave ruke, vratit ćete prljavštinu natrag – podsjetio je Kosilla.