navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izuzetna ljekovitost

Za upalu grla, kašalj i bronhitis ova biljka je fantastičan lijek

Dezinfekcijsku snagu ove biljke poznavali su Egipćani, Grci su njome aromatizirali pića, a Rimljani cijenili njezinu čudesnu ljekovitost. U sezoni gripe preporučuje se svakodnevno je piti.

Objavljeno: 24.03.2020. u 22:18
get url
text
Majčina dušica

Majčina dušica raste posvuda, na sunčanim travnatim obroncima, među stijenama i na šumskim obroncima od nizine do visokogorskog pojasa. Naziv thymus vulgaris porijeklo vuče od grčke riječi koja znači "snaga", "hrabrost", što ukazuje na stimulativno djelovanje biljke.

Majčina dušica se smatra lijekom protiv svih bolesti, jer uklanja i ublažava čitav niz tegoba, a cijenjena je i kao medonosna vrsta. U narodnoj medicini najviše se koristi kao čaj te se preporučuje u vrijeme sezonskih bolesti kada se svakodnevno pije jer uspješno zaustavlja razvoj mnogobrojnih patogenih klica, dok neke i uništava.

Britanski fitoterapeuti preporučuju preparate od majčine dušice za liječenje bronhitisa, bronhijalnog katara i upale grla, a posebno protiv kašlja jer djeluje kao ekspektorans, utječe na bronhije tako što ih širi i sprječava razvoj gotovo svih bakterija. Glavna je aktivna tvar eterično ulje. Prava majčina dušica razrjeđuje sluz i pomaže kod iskašljavanja. Timol koji izlučujemo preko pluća, u dišnim, probavnim i mokraćnim organima utječe antiseptički i antibakterijski. Osim kod kašlja, koristi se i kod bronhitisa i hripavca.

Kod želučanih i crijevnih bolesti poboljšava rad probave te se zato koristi i kao začin.

Dobar čaj od majčine dušice nikada se ne kuha i ne drži u otvorenoj posudi. Za pripremu treba uzeti dovoljnu količinu biljke. Majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju pa se sprema kao oparak. Kuhanjem u otvorenoj posudi oni ispare te tako pripremljen čaj nema ljekovita svojstva.

Da biste skuhali dobar čaj, uzmite supenu kašiku majčine dušice, prelijte s 200 ml ključale vode, poklopite i nakon pola sata procijedite, pa zasladite medom i pijte tri do četiri šoljice na dan.