Za ovo jelo potrebno vam je:
- 300 grama lazanja
- 600 grama patlidžana
- 300 grama tikvica
- 300 grama svježeg paradajza
- 300 grama mozzarelle
- jedna kašika vegete
- so
Za bešamel sos potrebno vam je:
- 1,5 litara mlijeka
- 100 grama brašna
- 100 grama putera
- 50 grama parmezana
- so, muškatni oraščić, biber, vegeta
Operite patlidžane, narežite uzduž na ploške srednje debljine, posolite i ostavite petnaestak minuta, te posušite ubrusima.
Tikvice i paradajz također narežite na tanke kriške. U tavi na malo ulja propržite patlidžane i tikvice te ostavite da se ohlade.
Za bešamel na maslacu kratko propržite brašno i pomalo dodajite mlijeko te stalno miješajte, malo posolite, pobiberite, dodajte naribani muškatni oraščić, vegetu i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta, na kraju dodajte narendani parmezan.
Za pripremu bešamela koristite hladno mlijek, a miješajte pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudvica.
Na dno vatrostalne posude (22×32 centimetara) stavite malo bešamela. Po bešamelu rasporedite dio lazanja, zatim pripremljeno povrće, zatim stavite malo mozzarelle narezane na kriškice, te dodajte malo bešamela.
Ponovo stavljajte lazanje, zatim patlidžane i tikvice i paradajz, stavite mozzarellu i pospite bešamelom.
Treći red također redate lazanje, a zatim stavite na njih preostale patlidžane s tikvicama i narezanu mozzarellu, a potom i bešamel.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni celzijusa oko 30 minuta.
Za pripremu bešamela koristite hladno mlijek, a miješajte pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudvica.
Servirajte lazanje uz svježu sezonsku salatu.