navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Proljetni recept

Za ručak pripremite lazanje sa povrćem

Za ručak ukoliko nemate ideje, možete pripremiti ukusne povrtne lazanje.

Objavljeno: 24.02.2020. u 09:16
get url
text

Za ovo jelo potrebno vam je:

- 300 grama lazanja

- 600 grama patlidžana

- 300 grama tikvica

- 300 grama svježeg paradajza

- 300 grama mozzarelle

- jedna kašika vegete

- so

Za bešamel sos potrebno vam je:

- 1,5 litara mlijeka

- 100 grama brašna

- 100 grama putera

- 50 grama parmezana

- so, muškatni oraščić, biber, vegeta

Operite patlidžane, narežite uzduž na ploške srednje debljine, posolite i ostavite petnaestak minuta, te posušite ubrusima.

Tikvice i paradajz također narežite na tanke kriške. U tavi na malo ulja propržite patlidžane i tikvice te ostavite da se ohlade.

Za bešamel na maslacu kratko propržite brašno i pomalo dodajite mlijeko te stalno miješajte, malo posolite, pobiberite, dodajte naribani muškatni oraščić, vegetu i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta, na kraju dodajte narendani parmezan.

Za pripremu bešamela koristite hladno mlijek, a miješajte pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudvica.

Na dno vatrostalne posude (22×32 centimetara) stavite malo bešamela. Po bešamelu rasporedite dio lazanja, zatim pripremljeno povrće, zatim stavite malo mozzarelle narezane na kriškice, te dodajte malo bešamela.

Ponovo stavljajte lazanje, zatim patlidžane i tikvice i paradajz, stavite mozzarellu i pospite bešamelom.

Treći red također redate lazanje, a zatim stavite na njih preostale patlidžane s tikvicama i narezanu mozzarellu, a potom i bešamel.

Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni celzijusa oko 30 minuta.

Za pripremu bešamela koristite hladno mlijek, a miješajte pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudvica.

Servirajte lazanje uz svježu sezonsku salatu.