Turska hrana nadaleko je poznata, i gotovo da nema osobe na svijetu koja će reći suprotno. Svi se slažu - turksa kuhinja je posebno iskustvo!

Ako ste posjetili bilo koji grad u Turskoj, ili ste gledali neku od brojnih turskih sapunica, onda ste morali čuti za lahmacun. Taj turski specijalitet jedno je od njihovih najpopularnijih jela.
Lahmacun je zapravo tanašni hljeb nalik tortilji premazan nadjevom od mljevenog mesa, a nazivaju ga i turskom pizzom.

U originalu se uglavnom radi s mljevenom janjetinom ili u kombinaciji s junetinom. Mi vam donosimo recept s junetinom, ali vi možete prilagoditi svom ukusu i staviti drugo meso.

NADJEV (ZA 5 LAHMACUNA):

- 200 g mljevene junetine
- 1 luk srednje veličine
- 3 komada češnjaka
- 1 velika šaka peršunovog lišća
- 1 svježa crvena paprika
- 4 velike kašike pasiranog paradajza
- 1 čajna kašika mljevenog čilija
- 1 čajna kašika mljevene crvene paprike
- sol i papar u količini po vlastitom ukusu

SASTOJCI ZA TIJESTO:

- 300 g brašna za dizano tijesto
- 15 g svježeg kvasca
- 250 ml tople vode
- 1 čajna kašika soli
- 1 kašika maslinova ulja
- 3 kašike mlijeka i kašika šećera (za kvasac)

PRIPREMA:

1. Započnite s pripremom nadjeva. Prvo sve sastojke za nadjev osim mesa stavite u sjeckalicu i narežite nasitno. Pripazite samo da vam se sve ne pretvori u pastu, sastojci moraju biti fino sjeckani, a ne kašasti. Izručite sve u posudu, dodajte meso i zatim rukom sve dobro mijesite 2-3 minute dok se sve lijepo ne poveže. Po potrebi dodatno začinite, slobodno se poigrajte začinima i dodajte neke po svom ukusu.

2. Sada počnite s pripremom tijesta. Prvo aktivirajte kvasac. Na laganoj vatri umlačite mlijeko sa šećerom. Razmrvite u to kvasac, dobro promiješajte kašikom i zatim pospite s malo brašna i ostavite da se diže. Brašno uspite u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. Kad se kvasac digne, ubacite ga u posudu i povežite s brašnom. Dodajte sol i vodu pa zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, premažite ulje, vratite u posudu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže sat vremena.

3. Kad se tijesto diglo, podijelite ga na pet jednakih dijelova i oblikujte manje kugle. Razvaljajte kuglu što je tanje moguće na pobrašnjenoj površini kako vam se tijesto ne bi lijepilo. Stavite na njega dvije kašike nadjeva i zatim prstima lagano nadjev raširite po cijelom tijestu i malo ga utisnite. Na isti način završite ostale kugle i stavite ih u tepsiju za pečenje.

4. Lahmacun pecite 10-ak minuta na 220 stepeni. Gotov je kad se površina lijepo zapeče, a rubovi postanu tamni. Prije serviranja možete ga zsliti s malo limunovog soka, dodati malo sjeckanog peršuna i luka. Zatim ga zarolajte i jedite kao wrap.