navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Život na dvoru

William za BBC: Morali smo skupljati smeće, tata Charles je to tražio od nas

Hodali smo tamo sa štapovima, skupljajući smeće u plastične vrećice. Obojica smo mislili: "Pa dobro, ovo je sasvim normalno, svako to mora raditi"

Objavljeno: 05.11.2018. u 09:53
get url
text

Britanski prestolonasljednik, princ Charles (69) učio je, tokom školskih praznika u Norfolku, svoje sinove prikupljati otpad, otkrio je njegov najstariji sin, vojvoda od Cambridgea, u razgovoru vođenom povodom prinčeva 70. rođendana.

- Hodali smo tamo sa štapovima, skupljajući smeće u plastične vrećice. Obojica smo mislili: "Pa dobro, ovo je sasvim normalno, svako to mora raditi", kazao je William za BBC govoreći o toj dječjoj anegdoti u posebnom 60-minutnom programu kojim će se obilježiti 70 godina princa Charlesa.  

BBC je imao ekskluzivan pristup princu Charlesu tokom posljednjih 12 mjeseci snimajući film "Princ, sin i nasljednik: Charles u 70."

U dokumentarcu William zajedno sa svojim mlađim bratom, vojvodom od Sussexa komentariše prinčev govor iz 1970. u kojem on upozorava na opasnosti od plastičnog otpada te objašnjava kako je otac poticao njihovu ekološku osviještenost.

- Ovo je nevjerojatno, pogledaj kako je bio mlad - šapće princ Harry (34) dodajući da je njihov otac odradio "nevjerojatan posao" i vodio ih u odrastanju na način da "nije govorio o tome šta trebamo raditi".

- Koji put bih izostao iz škole zbog toga da bih kupio smeće - kaže Harry dodajući da i kad bi vidio tokom šetnje neki odbačeni komad jednostavno bi ga pokupio: "Doslovno sam to radio jer sam programiran to raditi, zato što to i moj otac radi i zapravo bismo svi tako trebali raditi".

William dodaje da njihov otac "zaista živi na način koji zagovara" dodajući da vjeruje da je njegov otac "uzeo k srcu" kritike koje je dobivao za svoje ideje kad je bio mlađi.  

Kada 14. novembra napuni 70 godina princ od Walesa bit će u javnosti već punih 50 godina, zastupajući ekološka i socijalna pitanja još davno prije nego li su ona dospjela u središte pažnje javnosti. Film "Princ, sin i nasljednik: Charles u 70." bit će prikazan u četvrtak, 8. novembra, na TV kanalu BBC One.