navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bez smrtnih slučajeva

WHO: Vakcine mogu biti manje efikasne protiv omikron varijante koronavirusa, ali i dalje visoko štite

Postojeće vakcine protiv COVID-19 trebale bi pružiti zaštitu svima koji su zaraženi omikronom verzijom koronavirusa, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Objavljeno: 08.12.2021. u 12:15
get url
text

Infekcije se šire brže, ali ima manje komplikacija. Stoga se u javnosti sve više postavlja pitanje može li ovo biti početak kraja epidemije?

Objašnjenje WHO-a dolazi nakon što su prva laboratorijska ispitivanja pokazala da je nova verzija virusa djelimično zaobišla vakcinu Pfizera i BioNTecha. Smatra se da su do 40 puta manje efikasne protiv verzije omikrona nego protiv originalne verzije virusa. Istraživači kažu da je došlo do "veoma velikog pada" u tome koliko dobro antitijela neutraliziraju novu verziju virusa.

Međutim, glasnogovornik WHO-a Michael Ryan rekao je da nema znakova da je omikron zaobišao zaštitu vakcinom više od drugih verzija virusa COVID-19. To se može zaključiti iz prvih podataka iz Južne Afrike, gdje se verzija prvi put pojavila, objasnio je Ryan.

Priznao je da postojeće vakcine mogu biti manje efikasne protiv omikrona, koji ima više od 30 mutacija na vrhu proteina, ali da "nije baš vjerovatno" da vakcina uopće neće djelovati.

- Imamo veoma efikasne vakcine koje su se do sada pokazale protiv svih varijanti virusa, posebno u toku teških oblika bolesti i hospitalizacije, tako da se ne može očekivati ​​da će ovoga puta biti drugačije - rekao je Ryan i dodao da preliminarni podaci pokazuju da ljudima nije gore nego s prethodnim verzijama.

Nova verzija omikron koronavirusa očito ne uzrokuje teže oblike bolesti od prethodne.

Južna Afrika također navodi da se virus zaista najbrže širi do sada, ali da je mnogo manje ozbiljnih oblika bolesti.

U bolnici u Pretoriji su stoga uglavnom pacijenti sa lakšim tokom COVID-19 od onih zaraženih prethodnim verzijama. Većina pacijenata je primljena u bolnicu zbog drugih zdravstvenih komplikacija, nemaju simptome COVID-19. Stopa smrtnosti od COVID-19 u Južnoj Africi također nije porasla.

Međutim, iz Norveške je prijavljena masovna infekcija omikronom, što je Oslo učinilo žarištem omikronske infekcije u Evropi. U jednom restoranu zaraženo je čak 120 ljudi, a kod polovine njih potvrđena je verzija omikron. Svi oboljeli imaju blaže simptome, što bi moglo značiti početak kraja epidemije.

- Imaju simptome kao što su groznica, kašalj, glavobolja, bolovi u mišićima, umor, ali do sada niko od njih nije bio ozbiljno bolestan, niti je liječen u bolnici - rekao je dr. Tine Ravlo.

Norveški državni epidemiolog Frode Forland je, međutim, kazao da je veliki broj zaraženih dokaz da je omikron znatno zarazniji od delta verzije.

- To je nada. To je najbolji scenarij koji smo mogli imati. Budući da su oblici infekcije blaži, većina ljudi će se zaraziti i tako uspostaviti prirodni imunitet - smatra Forland.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) izvještava da su svi do sada potvrđeni slučajevi infekcije omikronom asimptomatski i blagi. Za sada nije potvrđen nijedan smrtni slučaj.

Od ponedjeljka su službeno potvrđena 274 slučaja infekcije omikronom u Evropskoj uniji i Evropskom ekonomskom prostoru. Prijavljeni su u ukupno 19 država, posljednji u Hrvatskoj, a sumnje na vjerojatne slučajeve istražene su u nekoliko zemalja. Većina potvrđenih slučajeva epidemiološki je povezana s putovanjem u afričke zemlje, gdje je prvi put potvrđen omikron.