navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Produktivna izolacija

Vrijeme je da nahranite dušu, a ovo je 12 knjiga koje vam u tome mogu pomoći

Dani u izolaciji mogu postati pravi smor ako dobro ne organizujete svoje vrijeme. Dosta je slobodnog vremena koje nečim treba ispuniti. Ali malo je stvari koje mogu nahraniti dušu i učiniti da se bolje osjećamo, a dobra knjiga je svakako u toj kategoriji.

Objavljeno: 26.03.2020. u 15:40
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ida Hamidović iz Buybooka pomogla nam je da za vas kreiramo listu naslova koje svakako jednom u životu trebate pročitati. Osim što će vam ponuditi sliku svijeta iz različitih uglova, priče sa kojima se možete poistovijetiti, mnoge će vam ponuditi i odgovore na pitanja koja do sada niste imali.

Na listu nismo uvrstili klasike naše književnosti poput "Derviš i smrt" Meše Selimovića ili" Na Drini ćuprija" Ive Andrića, a fokus nismo stavljali ni na svjetske pisce poput Lava Nikolajevića Tolstoja, Williama Shakespeara, Ernesta Hemingwaya, Gabriela Garcia Markeza, Georga Orwella..., jer računamo da ste to davno "savladali". A ako ipak niste, ovo je prilika da ispravite grešku.

No, ovo je naša lista od 12 knjiga za vas:

10 minuta i 38 sekundi u ovom čudnom svijetu, Elif Shafak

U svom najnovijim romanom turska spisateljica Elif Shafak otvara pitanje: Šta ako, u trenutku kada srce prestane kucati, ljudski um ostaje aktivan još nekoliko dragocjenih minuta? Tačnije, deset minuta i trideset osam sekundi… Svaka minuta nakon smrti, Leili donosi novo sjećanje, a svaka od njenih uspomena, koje već blijede, podsjeća je na prijatelje koje je stekla tokom svog gorko-slatkog života. U ovom senzualnom romanu, Shafak daje glas nevidljivim i nedodirljivim, zlostavljanim i oštećenim članovima našeg društva.

Čudo, R. J. Palacio

Čudesni debitantski roman R. J. Palacio predstavlja uzbudljivo štivo koje istražuje prirodu prijateljstva, odvažnosti, straha i dobrote. August, Auggie, Pullman rođen je s drugačijim licem koje ga je, sve dosad, ometalo da ide u redovnu školu. Kad upiše peti razred u osnovnoj školi Beecher, sve što želi jeste da se prema njemu ponašaju kao prema običnom dječaku – ali novi školski drugovi se ne mogu pomiriti s njegovim neuobičajenim izgledom.

Schindlerov lift, Darko Cvijetić

Roman "Schindlerov lift" Darka Cvijetića oduševio je čitaoce širom regiona. Dobitnik je nagrade "Kočićevo pero" i nagrade "Fric". Urušavanjem svijeta kakvog smo poznavali, urušio se i život u dva prijedorska solitera, u gradu koji je, kako sam autor kaže, rupa svijeta poznata po ratnim zločincima, logorima i slikarima. U tim soliterima, dok nisu postali oblakoderi smrti, zajednički su se proslavljale radničke pobjede i unapređenja. Okosnicu romana čini priča o smrti djevojčice Stojanke K., dopunjeno izdanje ovog romana donosi dodatak pod nazivom "Čarolijica" u kojem autor piše o susretu s majkom tragično preminule djevojčice. O susretu s njom na malom seoskom groblju, dvadesetak kilometara udaljenom od grada...

Frankenštajn u Bagdadu, Ahmed Sadavi

S krhotinama prekrivenih ulica Bagdada pod američkom okupacijom, Hadi – čistač ulica i neobični posjetilac lokalnog kafića – skuplja dijelove ljudskih tijela i spaja ih da napravi jedan leš. Njegov cilj je, tvrdi, da vlada prizna te dijelove kao ljude i omogući im propisnu sahranu. Ali kad taj leš nestane, talas jezivih ubistava preplavi grad, i počnu pristizati izvještaji o kriminalcu jezivog izgleda koji, iako upucan, ne može biti ubijen. Hadi uskoro shvata da je stvorio čudovište, kojem je potrebno ljudsko meso za preživljavanje – prvo meso krivaca, a onda svakog ko mu stane na put. Ovaj precizan portret bliskoistočnog razdora i geopolitičke besmislenosti, apsurdna je moralistička bajka i horor fantazija.

U požaru svjetova: Ivo Andrić - Jedan evropski život, Martens Michael

Godine 1961. Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost – "za epsku snagu kojom oblikuje motive i sudbine iz istorije svoje zemlje". U majstorski napisanoj biografiji Michael Martens prati Andrićev jedinstven životni put i slika impresivnu panoramu evropske historije 20. vijeka: od djetinjstva u Bosni, preko Sarajevskog atentata, diplomatske službe u Hitlerovom Berlinu, do burnih vremena u Beogradu pod njemačkom okupacijom kad piše djela koji će mu donijeti svjetsku slavu.

Moji roditelji: Uvod, Hemon Aleksandar

U knjizi "Moji roditelji: Uvod" Aleksandar Hemon pripovijeda priču o imigraciji svojih roditelja u Kanadu – o životima koji su okrenuti naglavačke nakon što je uslijedila opsada Sarajeva i rat u Bosni, te o novim životima koje su bili prisiljeni graditi. Opisujući brak svojih roditelja, oca Ukrajinca i majke Bosanke, i njihove živote prije i nakon razarajućeg rata koji je razorio njihovu jugoslavensku domovinu, a njih otjerao u Kanadu, Hemon bilježi izbjegličko iskustvo raseljenosti. To je priča o mnogim Hemonima – njegovim roditeljima, sestri, ujacima, tetkama, rođacima – ali i o njemačkim okupacionim snagama, partizanima, raspjevanim Ukrajincima i nekolicini zbunjenih Kanađana. Kao i uvijek, Hemon pristupa općem kroz pojedinačno, pišući o svojoj bosanskoj porodici prikazuje iskrene, intimne detalje ali i dinamičnu, srčanu historiju svoje rodne zemlje.

Kraljevi i kraljice Bosne, Emir Durmišević

Svoje znanje o vladarima Bosanskog Kraljevstva, uz umjetničke i kreativne sposobnosti, Emir Durmišević, koncept artist, ilustrator i animator, pretočio je u ilustrovanu knjigu. Na stranicama ove knjige čitaoci – posebno oni mlađi, a i svi ostali koji žele na zanimljiv način upoznati znamenite vladare Bosne – imat će priliku da kroz živote kraljeva i kraljica Bosne upoznaju historiju ove zemlje i njenih vladara.  Ova interesantna knjiga otvora vrata u jedan davno izgubljeni svijet prepun intrigantnih likova i priča, pružajući tako neiscrpan izvor zabave, zanimacije i pouke.

"Harry Potter i kamen mudrosti" i "Harry Potter i odaja tajni", J. K. Rowling

U izdanju Buybooka objavljena su reizdanju knjiga "Harry Potter i kamen mudrosti" i "Harry Potter i odaja tajni" autorice J. K. Rowling. Riječ je o prva dva dijela jednog je od najdražih serijala za djecu i mlade širom svijeta, a prema podacima iz 2011. godine prvi dio prodan je u više od 400 miliona primjeraka i preveden na više od 60 svjetskih jezika. Harry Potter je izravno i pismeno pozvan u Hogwarts, najpoznatiju školu vještičarenja i čarobnjaštva, jer Harry Potter je zapravo prirodno nadaren čarobnjak, kao što su bili i njegovi roditelji. Harry Potter je čak i više od toga: u svijetu čarobnjaka Harry Potter je legenda, samo što on o tome još uopće nema pojma.

Kad sam bio hodža, Damir Ovčina

Malo je onih književnih djela koja su i kritika i čitalačka publika dočekali s tolikim oduševljenjem kao ovaj roman koji je okrunjen prestižnim književnim nagradama "Mirko Kovač" i "Hasan Kaimija", a bio je i u užem izboru za nagrade "Meša Selimović" i "Fric". Poetska istina, snaga književnog izraza i nevjerovatna težina sadržaja nesumnjive su odlike ove knjige. Roman o Grbavici i veliki roman o jugoslavenskom ratu – i o moći, moralu i ljudima. Četvrto izdanje nagrađivanog romana "Kad sam bio hodža" Damira Ovčine u novom je dizajnu i tvrdom uvezu.

Vernon Trodon 1 i  Vernon Trodon 2, Virginie Despentes

Popularna trilogija "Vernon Trodon" francuske autorice Virginie Despentes, energična i zabavna je igrarija. Prepuna seksa, nasilja i devijantnog ponašanja, droge i pank rok iz devedesetih, a i obilja oštro skiciranih likova. Vernon Trodon je ljudska komedija našeg doba, stvorena zahvaljujući beskompromisnom talentu Virginie Despentes.

Večer u raju, Lucia Berlin

Berlin nije samo melanholična hroničarka izgubljenih kutaka Amerike. Njene poluautobiografske priče obiluju crvenom teksaškom glinom, isušenim koritima, odvodnim jarcima i gradovima s topionicama. Ona je jedinstven spisateljski glas, koji majstorski oslikava žene u stanju raspada. Svijet koji Berlin opisuje uglavnom je okrutan prema ženama, a ipak njene priče radosno odbijaju da izbrišu bilo te žene bilo brutalnost koja ih razara. Priče u zbirci Večer u raju sadrže prepoznatljive karakteristike osobenog stila Lucije Berlin – jasnu prozu, zapanjujuće detalje, oštroumne kratke rečenice ili riječi koje se ponavljaju i usijecaju vam se u dušu. Njena proza zvuči poput poezije, a doživljava se poput sjećanja.

Žena na prozoru, A. J. Finn

Zamršen i snažan, "Žena na prozoru" napeti je psihološki roman koji podsjeća na sve ono najbolje od Hitchcocka. Šta je stvarno a šta ne? Ko je u opasnosti a ko drži sve konce u rukama? U ovom đavolski uzbudljivom trileru, ništa nije onakvo kakvim se čini. Anna Fox živi sama – poput pustinjakinje u svom domu u New Yorku, ne usuđuje se izaći vani. Dane provodi ispijajući flaše vina, gledajući stare filmove, prisjećajući se sretnijih vremena… i špijunirajući komšije. A onda se u kuću prekoputa njene dosele Russellovi – otac, majka i sin tinejdžer. Savršena porodica. Ali kad Anna, jedne večeri kroz prozor vidi nešto što ne bi smjela, njen svijet se počinje raspadati a njene šokantne tajne isplivavati.