Meral Yurtsever, profesorica na Odsjeku inženjerstva životne sredine na Univerzitetu Sakarya, tokom istraživanja pronašla je oko 13.000 mikroplastičnih čestica u samo jednoj vrećici čaja koja je umočena u vodu, javlja Anadolija.

Mikroplastika su sitne plastične čestice nastale raspadanjem u morima i morskim sedimentima i zagađivač su okoliša.

Variraju između jednog mikrometra i pet milimetara i uglavnom su nevidljive golim okom.

Prethodna studija iz Holandije, objavljena u martu 2022. godine, pokazala da je mikroplastika prvi put pronađena u ljudskoj krvi.

U istraživanju je u uzorcima krvi otkrivena PET (polietilen tereftalat) plastika koja se široko koristi u flašama za piće, ambalaži za hranu i proizvodnji odjeće, polistiren koji se koristi za pakovanje hrane i proizvoda za domaćinstvo te polietilen koji se koristi u plastičnoj vrećici.

U okviru projekta Instituta za naučna i tehnološka istraživanja Turske, Yurtsever je proučavala da li se mikroplastika prenosi u čaj kada se kuha iz vrećica.

Yurtsever je otkrila da iz filter vrećica za čaj u napitak prelazi najmanje 13.000 mikroplastičnih čestica.

- Ovdje, tehnikom koju sam koristila u svojoj studiji, možemo otkriti mikroplastične čestice veličine do tri mikrometra. Drugim riječima, možemo reći da oko 13.000 čestica mikroplastike veličine između tri mikrometra i pet milimetara se unosi u čaj - dodala je.

Yurtsever je navela da je sedam od 11 vrećica koje je pregledala napravljeno od plastike i da su te plastike bile poliester, polipropilen i polietilen, dok su četiri bile napravljene od celuloze.

Ističući da se nijedno od svojstava plastike ne mijenja čak i ako se podijeli na male komadiće, Yurtsever je naglasila da progutana mikroplastika izaziva toksične efekte.

Nadalje je preporučila korištenje rastresitog čaja umjesto vrećica i dodala da bi "za potrošača bilo bolje da se okrene proizvodima koji zapravo ne sadrže puno pakovanja".

- Ne može se poreći praktičnost vrećica čaja, ali one zaista mogu imati efekte i opteretiti ne samo na ljude već i okolinu - rekla je ona.

Izvor: Faktor/Anadolija