navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljekari upozoravaju

Visoka stopa zgrušavanja krvi među pacijentima zaraženim koronavirusom

Na odjelima intenzivne njege u američkim bolnicama ljekari su primijetili da neki pacijenti zaraženi koronavirusom imaju sklonost ka stvaranju krvnih ugrušaka, što može biti opasno po život ako ugrušak krene ka srcu ili plućima.

Objavljeno: 17.05.2020. u 14:26
get url
text
Test krvi

Na to je ukazao hematolog Jeffrey Laurence iz "Weill Cornell Medicine" u New Yorku i dodao:

- Izgleda da su problemi sa zgrušavanjem krvi rasprostranjeni kod težih oblika bolesti.

Pregledajući dva obdukcijska nalaza pacijenata pronađeni su ugrušci krvi u plućima i odmah ispod površine kože. Također su pronašli krvne ugruške ispod površine kože kod tri živa pacijenta.

U Holandiji, studija je otkrila "izuzetno visoke" stope zgrušavanja krvi među pacijentima oboljelim od koronavirusa na odjeljenju intezivne nege.

Međunarodni konzorcij stručnjaka iz više od 30 bolnica nedavno se okupio da bi razmotrio taj problem. Ono što su zaključili je da je nejasno zašto se to dešava, ali i da pacijenti sa koronavirusom mogu da budu predisponirani za stvaranje ugrušaka.

- Ovo je jedno od pitanja povezano sa COVID-19 o kom se trenutno najviše govori - rekla je dr. Michelle Gong, šefica odjeljenja intezivne njege u medicinskom centru Montefiore u New Yorku.

Holandsko istraživanje na 184 pacijenta sa pneumonijom povezanom sa COVID-19 na odjeljenju intezivne njege, utvrdilo je da više od 20 posto ima problem sa zgrušavanjem krvi.

Studija na 81 slično bolesnom pacijentu u Wuhanu u Kini otkrila je postotak zgrušavanja krvi od 25 posto.

Rješavanje problema sa zgrušavanjem krvi može biti teško. Iako se mala doza antikoagulanasa za sprečavanje stvaranja ugrušaka obično smatra niskorizičnom, to kod nekih pacijenata možda neće biti dovoljno za sprečavanje stvaranja ugrušaka.