U potrazi za pravim, sočnim paradajzima često ćemo se jako razočarati, posebno ako ih tražimo u nekom od supermarketa, jer su tamo najčešće bezličnog okusa.

Jedno istraživanje dalo je odgovor zbog čega se to dešava. Naime, u 93 posto modernih paradajza nedostaje verzija gena koja im daje njihov poseban okus. Iako mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzročnik leži u uzgajivačima, tj. njihovom pokušaju da izvuku najveću ekonomsku korist.

Tokom vremena geni koji pojačavaju okus izgubili su se ili su tokom procesa razmnožavanja negativno odabrani. Zato današnjim paradajzima iz supermarketa nedostaje genetske raznolikosti, pa tako i okusa, piše BigThink.

- Tokom kultiviranja i poboljšanja paradajza, ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, produkciju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda, i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni - rekao je Zhangjun Fei sa Univerziteta Cornell.

Njihova otkrića objavljena su u magazinu Nature Genetics, u kojem su analizirani genetski podaci 725 paradajza, kultiviranih i divljih, koji su važne zbog genetske različitosti. Zatim su ove podatke uporedili s domaćim genomom paradaiza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primjer genoma paradajza.

Poređenje je pokazala da Heinzu 1706 nedostaje oko 5000 gena, a da većini paradajza koje se mogu pronaći u supermarketima nedostaje rijedak oblik gena koji im daje okus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 posto divljih vrsta.

- Čini se kako je uključen u proizvodnju iz masti. Otkrili smo da također proizvodi aromatične spojeve iz karotenoida, pigmenata koji paradajzu daju crvenu boju. Bila je to dodatna funkcija koja je bila iznad onoga što smo očekivali, a ovi su rezultati sigurno zanimljivi ljudima koji uživaju da osjete okus - kaže James Giovannoni, američki naučnik i suautor studije.

Istraživači se nadaju da će njihova analiza dovesti do razvoja resursa za "razvoj budućih funkcionalnih studija i razmnožavanja". U međuvremenu se može dogoditi da će se uzgajivači okrenuti potrazi za okusima, sami. Gen TomLoxC postaje ipak češći u moderno uzgojenom paradajzu, u poređenju sa stanjem od samo nekoliko godina ranije. Popravljanje okusa paradajza moglo bi dovesti do velike razlike u načinu na koji uživamo u našoj prehrani.